Insinööri-lehti

Maanmittaus tarjoaa laajan ja monipolvisen urapolun

Paikkatietosuunnittelija Tero Piirainen valmistui amk-insinööriksi maanmittaustekniikasta viime syksynä. Uuden tutkinnon myötä hän päätti järjestäytyä insinöörien liittoon.

Jo 1990-luvun alussa Tero Piirainen työskenteli Kainuun vesi- ja ympäristöpiirissä vaaitsijan nimikkeellä.
– Kartoitimme veneilyreittiä Kuhmossa parina kesänä. Talvella määrittelimme metsälampien korkeuksia ja syvyyksiä.
Kuten hyvin monet muutkin maanmittaajat Piirainen harrasti nuorena suunnistusta. Harrastuksessa oppi luontevasti lukemaan karttaa ja ensimmäisessä työpaikassa osasi pitää karttaa oikein päin sekä tiesi, mihin suuntaan kulkea kompassin kanssa.

1990-luvun puolivälissä oli vuorossa muutto pääkaupunkiseudulle ja maanmittaustekniikan peruskoulutus. Sen jälkeen oli vuorossa alan insinööriopinnot, mutta ne jäivät muiden kiireiden alle.

Vuonna 2006 Piirainen aloitti uudelleen insinöörin tutkinnon suorittamisen iltaopintoina. Hän oli vuotta aiemmin siirtynyt Espoosta Keravan kaupungille maastomittaajan työhön.

Puolitoista talvea hän oli opintovapaalla ja opiskeli tiiviiseen tahtiin. Vapaan välisen kesän hän mittasi maastossa Keravan kaupungille uuden runkoverkon, jonka pohjalta hän teki insinöörityön.

Uusi geodeettinen runkoverkko on ajankohtainen, sillä vanhasta kartastokoordinaatistojärjestelmästä on siirrytty koko maan kattavaan, yhtenäiseen EUREF-FIN -järjestelmään.

Vaativimpiin töihin koulutuksella

Opintojen jälkeen Piirainen siirtyi maastomittauksesta paikkatietosuunnittelijaksi, johon vaaditaan insinöörin koulutus. Tehtäviin kuuluu muun muassa kaluston eli gps-paikantimista vastaaminen. Kun kalustoa päivitettiin, niiden käyttökuntoon saattamisessa työllisti.

Parhaillaan kunnan kiinteistörekisteriä päivitetään.
– Tarkistan, että rakennukset sijaitsevat oikeissa kiinteistöissä ja jos eivät sijaitse, niin on selvitettävä syitä sekä korjailtava virheitä.

Keravan mittausosastolla työskentelee toistakymmentä ammattilaista. Piirainen sijaistaa tarvittaessa myös paikkatietoinsinööriä.

Tutkinto mahdollistaa laajan tehtäväkentän

Tero Piirainen arvostaa maanmittausalan monipuolisuutta. Maanmittausinsinöörin tutkinto antaa pohjan moneen eri ammattiin. Yksityissektorilla kiinteistökauppa työllistää tai teollisuus tarvitsee erilaisia mittauksissa esimerkiksi tehtaiden pystytyksissä. Valtiolla suurin työllistäjä on Maanmittauslaitos, joka tarjoaa myös yksittäisille kansalaisille useita eri palveluita.

– Kuntapuolellakin maanmittausinsinööri voi työskennellä vaikka kaavoituksessa, toimitusinsinöörinä tai katupuolella suunnittelijana.

Piirainen itse ei tällä hetkellä uraa juuri eteenpäin mieti. Pian 3-vuotiaan tyttären kanssa arki menee omalla painollaan. Jäljelle jäävästä vapaa-ajasta suuren osan vie kaverusten kanssa perustettu orkesteri, joka soittaa raskasta rockia ja harjoittelee epäsäännöllisen säännöllisesti. Oma instrumentti on kitara, joka on kuulunut elämään yli puolet elämästä.

Alkuvuodesta tuore maanmittausinsinööri liittyi Uuden Insinööriliiton jäsenyhdistyksen jäseneksi. Hän oli aiemmin Julkisten ja hyvinvointialojen liiton jäsen, mutta halusi järjestäytyä tutkintopohjaisesti muiden insinöörien joukkoon.

– Liitto on taloudellinen turva, jos oikein huonosti käy.
Piirainen pitää tärkeänä, että liitosta saa myös neuvoja työsuhteeseen ja sopimuksiin liittyvissä kysymyksissä.

– Arvostan 5-päiväistä työviikkoa, hän naurahtaa vastatessaan kysymykseen ammattiyhdistysliikkeen saavutuksista. Sen tavoitteen ay-liike saavutti muutama vuosi ennen miehen syntymää.

Teksti: Kirsi Tamminen, Insinööriliitto
Kuva: Tuulikki Holopainen