Insinööri-lehti

Big Mac -indeksi kertoo palkansaajien ostovoimasta eri puolilla maailmaa

Sveitsiläinen UBS-pankki on jo 38 vuoden ajan julkaissut vuosittaista raporttia, jossa vertaillaan suurimpien kaupunkien hinta- ja palkkatasoja. Tänä vuonna vertailussa oli mukana jo yhteensä 73 kaupunkia eri puolilta maailmaa. Suomesta mukana on Helsinki.

Tunnetuin yksittäinen indikaattori, jonka avulla palkansaajien ostovoimaa eri kaupungeissa vertaillaan, on niin sanottu Big Mac -indeksi. Indeksi kertoo, kuinka kauan kaupungissa asuvan keskituloisen täytyy työskennellä kyetäkseen ostamaan paikallisesta McDonald’s-ravintolasta Big Mac -aterian – tämän kaloripommin, jota myydään jo yli 120 maassa.

Big Mac -aterian sekä perinteisten riisikilon ja leipäkilon lisäksi tämänvuotisessa tutkimuksessa oli mukana iPod nano (8 GB) -soitin.

Keskituloinen helsinkiläinen saa riisikilon 11 minuutin työskentelyllä ja kilon leipää 16 minuutilla. Rahat Big Mac -aterian tienataan keskimäärin 27 minuutissa ja iPodin voi käydä ostamassa viikon toisen työpäivän lounastauolla eli 12,5 tunnin jälkeen.

Helsingissä asuvan keskituloisen käteen jäävä tuntipalkka verojen jälkeen on raportin mukaan noin 12 euroa, nettokuukausipalkkana tämä on noin 1 900 euroa kuussa.

USB-pankin vertailu paljastaa, että suomalaisen palkansaajan ostovoima on länsimaalaisittain melko heikkoa tasoa. Oli sitten kyse Big Mac -ateriasta tai iPodista, niin Helsingissä palkansaajien ostovoima on heikompi kuin esimerkiksi Tukholmassa, Oslossa tai Kööpenhaminassa. Leivän ja riisin hinnan suhteen helsinkiläisten ”reaalipalkat” ovat sentään kilpailukyvyltään länsimaiden keskitasoa.

Teksti: Jaakko Koivumäki, tutkimusasiamies
Kuva: Hampurilainen – Stock xchange /  lockstockb