Yritykset ilmoittivat Tilastokeskukselle innovaatiotoiminnasta aiempaa yleisemmin vuosina 2014–2016. Innovaatiotoimintaa oli ollut 65 prosentilla tutkituista yrityksistä, kun aiemmissa tutkimuksissa vastaava osuus on ollut kymmenkunta prosenttiyksikköä vähemmän.
Innovointia ilmoitettiin tuoreimmassa kahden vuoden välein tehtävässä tutkimuksessa yleisemmin kuin aiemmin. Innovointi oli yleistynyt eri kokoluokan yrityksissä ja eri innovaatiotyypeissä.
Uusia tai olennaisesti aiemmasta parannettuja tuotteita toi markkinoille 43 prosenttia tutkituista yrityksistä, ja kaikkiaan tuotteisiin ja prosesseihin liittyvää innovaatiotoimintaa ilmoitti 58 prosenttia yrityksistä. Osuus nousi kymmenen prosenttiyksikköä edellisestä tutkimuksesta.
Innovaatiotoiminnan menot pysyivät vuonna 2016 edellistutkimusten tasolla eli noin kuudessa miljardissa eurossa. Menojen rakenteessa tapahtui kuitenkin muutos aiempaan verrattuna. Tutkimus- ja kehittämismenot vähenivät, ja innovaatioinvestoinnit ja tuotteiden markkinoille tuontiin tehdyt panostukset kasvoivat. Innovaatiomenoista 4,3 miljardia käytettiin teollisuuden yrityksissä ja 1,7 miljardia palvelualoilla.
Yleisimmin innovaatiotoimintaa haittaavaksi tekijäksi nousi tutkimuksessa osaavan henkilökunnan puuttuminen.