Insinööri-lehti

Vienti kasvoi tuontia nopeammin

Vaihtotase oli ylijäämäinen viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Tavaroiden ja palveluiden vienti kasvoi tuontia nopeammin.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan koko vuoden 2017 vaihtotase kääntyi 1,6 miljardia euroa ylijäämäiseksi. Vaihtotase kääntyi ylijäämäiseksi ensimmäisen kerran vuoden 2010 jälkeen.

Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä maksutaseen mukainen kauppatase oli 0,4 miljardia euroa ylijäämäinen ja palvelutase tasapainossa.

Tavaravienti nousi vuoden viimeisellä neljänneksellä kymmenen prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajanjaksosta 15,4 miljardiin euroon. Tavaratuonti nousi kuusi prosenttia vuoden takaisesta 15,0 miljardiin euroon. Koko vuoden tavaravienti oli 60 miljardia euroa ja kasvoi 12 prosenttia eli 6,6 miljardia euroa verrattuna edelliseen vuoteen. Tavaratuonti kasvoi viime vuonna kymmenen prosenttia.

Palveluvienti kasvoi 13 prosenttia ja palvelutuonti kaksi prosenttia vuoden viimeisellä neljänneksellä. Sekä palveluvienti että palvelutuonti ylsivät kumpikin reiluun seitsemään miljardiin euroon, ja siten palvelutase oli tasapainossa. Palveluvienti oli 26,3 miljardia euroa viime vuonna ja kasvoi kahdeksan prosenttia eli lähes kaksi miljardia euroa edelliseen vuoteen verrattuna. Palvelutuonti oli 27,4 miljardia euroa ja kasvoi kolme prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen.