Insinööri-lehti talous

Valio ja St1 perustavat biokaasulaitoksia

Biokaasun tuotanto vähentää aikanaan riippuvuutta ulkomaisesta energiasta.

Elintarvikeyhtiö Valio ja energiayhtiö St1 ovat perustaneet yhteisen Suomen Lantakaasu -yhtiön, jonka tarkoitus on tuottaa maitotilojen lannasta ja maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa biokaasua liikenteen polttoaineeksi.

Suomen suurin biokaasu- ja nesteytyslaitos on tarkoitus rakentaa Pohjois-Savoon. Ensimmäisen nesteytettyä biokaasua tuottavan laitoksen vuosituotantokapasiteetiksi on suunniteltu 125 gigawattituntia. Laitos aloittaa suunnitelmassa toimintansa vuoteen 2026 mennessä. Raaka-ainetta tuottaa noin 330 maatilaa. Laitoskokonaisuus vähentää fossiilisen dieselin käyttöä vuodessa noin 11,7 miljoonaa litraa eli 117 000 megawattitunnin verran.

Investointien edellytyksenä on kuitenkin biokaasun arvoketjun kannattavuuden parantuminen. Taustaoletuksena on, että kotimaan teillä kulkee 6 000–8 000 biokaasurekkaa vuoteen 2030 mennessä.

Kaikkiaan biokaasulaitoksia on tarkoitus rakentaa 8–10. Investoinnit auttavat torjumaan ilmastonmuutosta sekä turvaa kotimaista ruoantuotantoa ja energiaomavaraisuutta.

Kuva: Henri Pero /Mostphotos