Koti Indonesiassa
Insinööri-lehti työelämä

Väkivaltaa ja orjuuttamista yritetään kitkeä

Indonesialaiset kotiapulaiset kärsivät kaltoinkohtelusta työssään. SASK auttaa heitä suojaamaan oikeuksiaan Nenäpäivän tukemassa hankkeessa.

Monen indonesialaisen kotitalouden työntekijän työpäivä alkaa aamuviideltä ja päättyy puoliltaöin. Ruoka ei ole aina kunnollista, eikä työpaikalta saa poistua välttämättä koskaan. Henkilöpaperit yleensä takavarikoidaan.

Tämä on nykyaikaista orjuutta, ja sitä on vaikea kitkeä, koska Indonesiasta puuttuu kotitaloustyöntekijöiden oikeuksia sääntelevä laki. Heitä ei pidetä työntekijöinä, joten työlainsäädäntö ei koske heitä. Nyt muutos on lähellä, sillä kotitaloustyölain läpimeno odottaa enää parlamentin viimeistä hyväksyntää.

Kotiapulaisten tukeminen on yksi SASKin Nenäpäivä-yhteistyöhankkeista. Kaikki kehitysyhteistyöjärjestön Nenäpäivä-hankkeet liittyvät kotiapulaisten ja heidän lastensa aseman parantamiseen. Kehitysyhteistyö tapahtuu Indonesiassa, Filippiineillä, Mosambikissa ja Kolumbiassa.

Nenäpäivä-kampanja alkaa tänään, ja hyväntekeväisyysvaroja kerätään vuoden loppuun saakka. Varsinaista nenäpäivää vietetään marraskuun 10. päivänä.

Nenäpäivä on vuotuinen hyväntekeväisyyskampanja, joka kerää varoja maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi. Osa keräystuotoista menee Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin kehitysyhteistyöhön. Insinööriliitton on SASKin jäsenjärjestö.

Kuva: SASK