Insinööri-lehti

Uuden jäänmurtajan tilaus Helsinkiin

Uuden Itämeren jäänmurtoon tarkoitetun jäänmurtajan rakentaa Arctech Helsinki Shipyard. Hankinnasta vastaavan Liikenneviraston tavoitteena on allekirjoittaa sopimus vuoden loppuun mennessä. Murtaja rakentaminen alkaa vuoden 2014 alussa ja ensimmäisen kerran se särkee jäätä talvella 2015–2015.

Liikennevirasto sai hankintalain mukaisesti toteutetussa kilpailutuksessa määräaikaan mennessä kaksi tarjousta, STX Finland Oy:ltä ja Arctech Helsinki Shipyard Oy:ltä. STX Finland Oy:n tarjous jouduttiin hylkäämään tarjouspyynnön vastaisena.

Liikenneviraston mukaan hankittava uusi perusjäänmurtaja edustaa uusinta huipputeknologiaa, ja se on suunniteltu erityisesti Itämeren vaativimpaan jäänmurtoon. Murtaja käyttää polttoaineena sekä dieseliä että LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua, mikä pienentää sen päästöjä ja polttoainekustannuksia.

Lisäksi uusi perusmurtaja varustetaan öljyntorjunta- ja hätähinauskapasiteetilla myös vaativiin avomeriolosuhteisiin eli alus on ympärivuotisessa käytössä. Uusi murtaja korvaa vanhan, kuusikymmentä vuotta vanhan Voiman.

Hankinnan kokonaishinta  on 125 miljoonaa euroa, josta jo myönnetyn EU-tuen osuus on 24 miljoonaa euroa.