Insinööri-lehti

Turun ammattikorkeakoulu lisää koulutusta

Turun ammattikorkeakoulu lisää tekniikan koulutustaan vastatakseen Varsinais-Suomen vauhdilla kasvaneeseen työvoiman kysyntään.

Maan hallitus kohdentaa neljän miljoonan euron määrärahan amk-koulutuksen vahvistamiseen Varsinais-Suomen kaltaisilla positiivisen rakennemuutoksen alueilla.

Turun ammattikorkeakoulu on varautunut aloittamaan laajamittaisen tutkintotavoitteisen muuntokoulutuksen, jos työ- ja elinkeinoministeriössä suunniteltu lakimuutos ja sen rahoitus toteutuvat.

Valtion lisätalousarviossa on myönnetty neljä miljoonaa euroa ammattikorkeakoulutuksen vahvistamiseen positiivisen rakennemuutoksen alueilla vuosina 2017–2019. Tästä summasta suuri osa tulee Turun ammattikorkeakoulun käyttöön tekniikan alan koulutuspaikkojen lisäämiseen.

Vuosittaisia tekniikan alojen aloituspaikat ovat kasvamassa noin sadalla ja ylemmissä amk-tutkinnoissa noin 40:llä.

– Tämä on vajaa kolmasosa työelämän todellisesta osaajatarpeen lisäyksestä, mutta pienuudestaan huolimatta askel oikeaan suuntaan, toteaa Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila.

Toisena keinona yritysten osaajatarpeeseen vastaamiseksi on tarkoitus saada muuntokoulutettua 100–200 aiemman tutkinnon suorittanutta osaajaa alueen työelämän kaipaamiin insinööritehtäviin.

– Muuntokoulutus voisi kestää 1–3 vuotta sen mukaan, minkä alan koulutus henkilöllä on taustalla ja miten hän on pitänyt huolta osaamisensa päivittämisestä, Taatila sanoo.

Suomen talouden moottorina toimiva vientiteollisuus tarvitsee lisää osaavia insinöörejä. Varsinais-Suomen meri- ja metalliteollisuuden kasvu luo kerrannaisvaikutuksineen jopa 30 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2025 mennessä.