Insinööri-lehti

Tietokirjailija povaa tekoälystä ministeriä

Tekoäly kehittyy niin huimasti, että se tekee tulevaisuudessa ihmisten ja poliitikkojenkin puolesta päätöksiä, ennustaa tietokirjailija Cristina Andersson Akavan Sivistysyhteiskunta 2117 -julkaisussa.

Kun tekoäly kehittyy, se pystyy kokoamaan sekunneissa tiedon, jonka keräämiseen menisi ihmisiltä vuosia. Robotit voivat tiedon pohjalta tehdä itsenäisiä päätöksiä.

– Jos niille syöttää puolueen arvot, ne voivat tehdä materiaalisia julkilausumia, Andersson visioi.

Poliitikkojen tueksi tarvitaan tietokirjailijan mukaan keinoälyministeri, joka tuottaisi ennusteita erilaisista parametreista.

Andersson uskoo, että ihmismäisistä roboteista tulee arkipäivää viidessä vuodessa. Maailmalla on jo robotteja, jotka kuljettavat pizzaa, hakevat ruokaa kaupasta ja auttavat kotitöissä. Anderssonilla itsellään on robottikissa.

Tekoäly kehittyy huimaa vauhtia. Se on nähty jo tviittaavina botteina tai digitaalisina asiakaspalvelijoina. Yhdysvalloissa toimii robottilakimies, joka kiistää parkkisakkoja. Se on voittanut jo satojatuhansia juttuja.

Lopulta teknologia sulautuu ihmisiin. Jo nykyään esimerkiksi kätensä menettänyt voi saada itselleen kyberraajan, jota hän pystyy ohjaamaan ajatuksillaan.

Akava on juhlistanut Suomen satavuotista itsenäisyyttä Sivistysyhteiskunta 2117 -julkaisulla, joka kokoaa eri alojen asiantuntijoiden näkemyksiä sivistyksestä.