Insinööri-lehti talous

Terästehdasta suunnitellaan Inkooseen

Norjalainen Blastr Green Steel suunnittelee vihreää terästä tuottavan tehtaan sekä integroidun vedyn tuotantolaitoksen perustamista Inkooseen.

Blastr on tehnyt aiesopimuksen Fortumin kanssa Inkoon Joddbölessä sijaitsevan teollisuusalueen hyödyntämisestä yksinoikeudella. Hankkeen investoinnin arvo on noin neljä miljardia euroa ja työllistää käyttövaiheessa jopa 1 200 henkilöä. Tuotannon on suunniteltu alkavan vuoden 2026 lopulla.

Suomea Blastr pitää ihanteellisena paikkana hankkeelle, koska maassa on korkeasti koulutettua työvoimaa ja puhdasta sähköä. Inkoossa on lisäksi tarkoitukseen sopiva syväsatama.

Vihreälle terästeollisuudelle povataan isoja markkinoita. Terästeollisuus tuottaa noin kahdeksan prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Nykyään yksi valmistettu terästonni tuottaa 1,9 tonnin päästöt. Vihreällä menetelmällä päästöistä vähenee 95 prosenttia.

Inkoon tehtaalla on määrä valmistaa kaksi ja puoli miljoonaa tonnia korkealaatuista kuuma- ja kylmävalssattua vihreää terästä vuodessa.

Hankkeesta tiedotti aamulla työ- ja elinkeinoministeriö. Invest in Finland on ollut vauhdittamassa hanketta.

Kuva: iStock