Insinööri-lehti

Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät huhtikuussa

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa 20,2 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-huhtikuussa tilaukset vähenivät 8,8 prosenttia vuoden takaisesta.

Tarkastelluista päätoimialoista kasvua oli kemianteollisuudessa 4,8 prosenttia. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla uudet tilaukset pysyivät viimevuotisella tasolla. Tilaukset vähenivät metalliteollisuudessa 30 prosenttia ja tekstiiliteollisuudessa 21,1 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

 

Teollisuustuotanto laski 3,2 prosenttia vuoden takaisesta

Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan viime huhtikuussa 3,2 prosenttia pienempi kuin vuoden 2011 huhtikuussa. Tammi-huhtikuussa teollisuustuotanto väheni lähes neljä prosenttia vuoden takaisesta.

Teollisuustuotanto väheni huhtikuussa useilla päätoimialoilla. Eniten väheni kaivostoiminta lähes 30 prosenttia. Sähköntuotanto väheni runsaat 14 prosenttia vuoden takaisesta. Metsäteollisuuden tuotanto väheni 5,9 prosenttia vuoden takaisesta.

Metalliteollisuuden tuotanto oli 0,3 prosenttia suurempi kuin vuoden 2011 huhtikuussa. Päätoimialoista tuotanto kasvoi eniten kemianteollisuudessa, jossa kasvua oli 3 prosenttia.

Huhtikuussa teollisuuden kapasiteetin käyttöaste oli samalla tasolla kuin vuotta aiemmin eli 82,5 prosenttia.