Insinööri-lehti talous

Teollisuuden tilaukset laskeneet yli puoli vuotta

Teollisuustuotanto kasvoi heinäkuussa edellisestä kuukaudesta mutta laski vuodentakaisesta. Teollisuuden uudet tilaukset ovat laskeneet seitsemän kuukautta.

Teollisuuden uusien tilausten arvo laski Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 28,5 prosenttia vuotta aiemmasta. Tammi-heinäkuun aikana tilaukset vähenivät 14,3 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti seitsemän kuukautta.

Yritykset saivat heinäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista vähemmän kaikilla päätoimialoilla. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat 7,7 prosenttia edellisvuodesta. Metalliteollisuudessa tilaukset laskivat vuodentakaisesta 31,4 prosenttia ja paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 31,7 prosenttia.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi heinäkuussa 0,9 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli heinäkuussa 6,1 prosenttia pienempi kuin vuoden 2019 heinäkuussa. Tammi-heinäkuussa työpäiväkorjattu tuotanto laski 3,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuustuotanto väheni heinäkuussa lähes kaikilla toimialoilla. Kaivostoiminnassa ja louhinnassa tuotanto laski 11,9 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotanto väheni 1,7 prosenttia ja metalli- ja metsäteollisuudessa 0,7 prosenttia verrattuna kesäkuuhun. Ainoastaan elintarviketeollisuudessa tuotanto kasvoi hieman, 1,6 prosenttia.

Vuodentakaiseen verrattuna vain kemianteollisuudessa tuotanto kasvoi, 1,0 prosenttia vuoden takaisesta. Muilla päätoimialoilla tuotanto oli laskussa. Kaivostoiminnassa ja louhinnassa tuotanto väheni 22,4 prosenttia. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa laskua oli 11,2 prosenttia, metsäteollisuudessa 8,4 prosenttia ja metalliteollisuudessa 8,1 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Elintarviketeollisuudessa tuotanto väheni 1,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Kuva: Achtin/Mostphotos