Insinööri-lehti talous

Teollisuuden tilaukset kasvoivat syyskuussa 38 prosenttia

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli syyskuussa 6,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 37,9 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-syyskuun aikana tilaukset kasvoivat 30,9 prosenttia edellisvuodesta.

Uudet tilaukset kasvoivat eniten metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli 47,1 prosenttia edellisvuotta suurempi. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset kasvoivat edellisvuodesta 29,0 prosenttia sekä kemianteollisuudessa 12,4 prosenttia.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi syyskuussa 0,5 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli syyskuussa 6,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi syyskuussa eniten kaivostoiminnassa ja louhinnassa, jossa kasvua oli 19,6 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Metsäteollisuudessa tuotanto kasvoi 2,6 prosenttia ja kemianteollisuudessa 1,2 prosenttia verrattuna elokuuhun. Muilla päätoimialoilla teollisuustuotanto väheni edellisestä kuukaudesta.

Vuodentakaiseen verrattuna tuotanto kasvoi edelleen eniten metsäteollisuudessa, 13,7 prosenttia. Kaivostoiminnassa ja louhinnassa tuotanto kasvoi 11,3 prosenttia ja metalliteollisuudessa 7,0 prosenttia. Ainoastaan sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotanto laski hieman, 0,2 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen.

Kuva: Stefano Carne /Mostphotos