Tampereelle luodaan uusi, monialainen ja kansainvälisen tason korkeakoulu, joka vastaa tutkimuksen ja opetuksen keinoin yhteiskunnan, elinkeinoelämän ja työelämän tarpeisiin. Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto tähtäävät yhdessä uudenlaisen korkeakoulun rakentamiseen.
Tavoitteena on saada aikaan monialainen, innostava ja globaalisti vetovoimainen tutkimus- ja oppimisympäristö, jonka perustana on korkea tieteellinen ja teknologinen osaaminen sekä niiden hyödyntäminen.
Uusi korkeakouluyhteisö tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia niin teoreettiseen kuin työelämälähtöiseenkin opintopolkuun. Tavoitteena on luoda myös kansainvälisesti tunnistettava tutkintorakenne, jossa opintosisällöt perustuvat monialaisuuteen. Lisäksi vankka taloudellinen perusta ja strateginen johtaminen luovat perusedellytykset laadukkaalle ja yhteiskunnallisesti vaikuttavalle toiminnalle.
Ainutkertainen profiili
Tamperelaiset korkeakoulut kutsuivat viime keväänä vuorineuvos Stig Gustavsonin selvittämään, millä tieteenaloilla korkeakoulut voisivat saavuttaa kansainvälisesti johtavan aseman ja mitä uudistuksia tähän tarvittaisiin. Vahvuudet löytyvät yhteiskuntatieteistä, tekniikasta, lääketieteestä ja taloustieteistä sekä näiden uudenlaisista yhdistelmistä.
Tampereen korkeakoulujen vararehtoreista koostuva työryhmä jatkaa nyt selvitysmies Stig Gustavsonin aloittamaa prosessia. Työryhmässä ovat vararehtorit Mikko Naukkarinen (TAMK), Jaakko Puhakka (TTY) ja Harri Melin (TaY). Samalla prosessia käynnistänyt vuorineuvos Stig Gustavson siirtyy ohjausryhmän neuvonantajaksi, ohjausryhmässä ovat korkeakoulujen rehtorit ja hallitusten puheenjohtajat.
Vararehtoreiden työryhmän tehtävänä on tuottaa ehdotus korkeakouluyhteisön profiilista ja tutkimusalueista; raja-aidat ylittävistä tutkinto-ohjelmista ja niiden toteuttamismalleista; toimintamallista, jolla tutkimus ja opetus sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen toteutetaan sekä suunnitelma ja aikataulu hankkeen toteuttamiseksi.
Työryhmä nimeää valmisteluryhmiä eri osa-alueiden selvitys- ja suunnittelutyötä varten ja toimii jatkuvassa vuorovaikutuksessa ohjausryhmän kanssa. Ehdotuksen tulee olla valmis toukokuussa 2015.