Insinööri-lehti

Suomi kasvattaa maailmanluokan huippuosaajia

Suomi sijoittui kuudenneksi kansainvälisessä selvityksessä, jossa vertailtiin, kuinka hyvin maa kasvattaa, houkuttelee ja pitää huippuosaajia. Kaupungeista Helsinki oli viides.

Kolme huippuosaajia eniten houkuttelevinta maata olivat Sveitsi, Singapore ja Yhdysvallat. Suomi paransi sijoitustaan viime vuodesta kolmella pykälällä ja sijoittui kuudenneksi.

Parhaiten sijoittuneilla mailla oli useita yhteisiä tekijöitä: työelämää palveleva koulutusjärjestelmä, joustava lainsäädäntö ja liike-elämä sekä joustava, avoin ja sosiaaliturvalla tuettu työllistämispolitiikka.

Suomi menestyi nimenomaan kyvykkyyden ja lahjakkuuden kehittämisessä ja kasvattamisessa. Koulutusjärjestelmämme vastaa hyvin työelämän tarpeisiin, ja ammatillisten ja teknisten taitojen osalta Suomi sai erinomaiset pisteet.

Vaikeuksia Suomella on lahjakkaiden ihmisten houkuttelemisessa ulkomailta. Parantamisen varaa on myös ulospäin suuntautuneisuudessa, jossa Suomen sijoitus oli 35.

Kaupungeista ykköseksi sijoittui Zürich, ja viiden parhaan joukossa olivat pohjoismaiset pääkaupungit Reykjavikia lukuun ottamatta. Helsinki sai huippupisteet elämän ja ympäristön laadussa sekä kotitalouksien internet-yhteyksien määrässä. Tutkimuksessa ja kehityksessä Helsinki pärjäsi kolmen kärkeä paremmin.

Global Talent Competitiveness Index -selvitys toteutettiin viidettä kertaa ja julkaistiin maanantaina Davosissa Maailman talousfoorumin yhteydessä. Selvityksessä oli mukana 119 maata ja 90 kaupunkia. Selvityksen toteuttivat Adecco Group, Insead ja Tata Communications.