Insinööri-lehti

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui kolmen parhaan joukkoon

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui kolmanneksi kansainvälisessä Mercer Global Pension Index -vertailussa. Suomi nousi ensimmäistä kertaa kärkikolmikkoon ja valittiin jo viidettä kertaa maailman luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi järjestelmäksi.

Melbourne Mercer Global Pension Index on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu, joka toteutettiin kymmenettä kertaa. Vertailussa oli tänä vuonna mukana 34 maata.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin Hollanti, joka nousi pitkään ykkössijaa hallinneen Tanskan ohi.

– Jäämme kärkikaksikosta kestävyysnäkymissä. Tanskassa ja Hollannissa on Suomea huomattavasti suuremmat eläkevarat. Myös maksuja rahastoidaan suuremmassa mittakaavassa, kertoo johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta.

Suomi sijoittui ensimmäistä kertaa vertailun kärkikolmikkoon. Sijoitus parantui kaksi sijaa edellisvuodesta, kun taakse jäivät Australia ja Norja. Myös Ruotsi ohitti Norjan ja sijoittui viidenneksi.

Suomen nousu kolmanneksi selittyy sen saamien pisteiden nousulla ja Australian ja Norjan pisteiden laskulla. Maiden paremmuusjärjestys muuttui, kun eläkkeiden korvaustason laskentaan liittyvä muutos oli Suomelle edullinen.