Insinööri-lehti

Salo: Suomi menettää jatkuvasti kannattavaa liiketoimintaa

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mielestä on huolestuttavaa, että globaalien yritysten vähentäessä työntekijöitä valinta osuu lähes poikkeuksetta Suomen toimintoihin.

-Yksi selittävä tekijä on irtisanomisen helppous ja halpuus verrattuna moneen muuhun maahan. Todennäköisesti Suomi on tästä syystä menettänyt esimerkiksi Saksalle vuosien varrella tuhansia työpaikkoja, Salo sanoo.

Yhdysvaltalainen monialayhtiö General Electric ilmoitti torstaina karsivansa energialiiketoiminnastaan Suomessa 200 työpaikkaa. Työpaikkojen vähennykset osuvat pääosin Tampereelle, jossa yrityksellä on noin 60 vuotta toiminut kondensaattoritehdas.

Salon mukaan Tampereen tehdas on taloudellisesti kannattava yksikkö, joka joutuu ison amerikkalaisen yhtiön kulukuurin kohteeksi. GE aikoo vähentävänsä maailmanlaajuisesti 12 000 työpaikkaa, minkä avulla yhtiö tavoittelee ensi vuonna miljardin euron kustannusten karsimista.

-Toimintatapa on hyvin tyypillinen. Jos tuloskehitys ei ole omistajien mielestä riittävää, yhden pienen yksikön kannattavuus on sivuseikka. Omistajan etu ensin, osingot ennen työllisyyttä, se on pelin henki, Salo sanoo.

General Electricillä on Suomessa kaikkiaan noin 1100 työntekijää, joista suurin osa työskentelee yhtiön terveydenhuoltolaitteita valmistavassa yksikössä.