Insinööri-lehti

Porokari: Eläkeratkaisun hylkääminen oli oikea päätös

Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokarin mielestä Akavan hallituksen päätös hylätä työura- ja eläkeuudistuksessa saavutettu neuvotteluratkaisu oli oikea päätös. Akavan ehdotuksessa eläkettä olisi kertynyt enemmän työuran loppua kohti. Akavan hylkäämässä neuvotteluratkaisussa eläkettä karttuu tasaisesti koko työuralta.

Eläkeuudistuksessa oli ennen kaikkea kysymys työurien pidentämisestä ja kestävästä sekä oikeudenmukaisesta eläkeratkaisusta. Nyt nämä tavoitteet eivät toteudu.

Porokarin mukaan neuvotteluratkaisusta puuttui myös erilaiset työelämänjoustot, joiden avulla olisi voitu kannustaa työnantajia parantamaan työntekijöidensä työssä jaksamista.

– Vasta nyt on alettu ymmärtää, mitä eläkeiän nosto todella tarkoittaa, Porokari sanoo.

Porokari muistuttaa, että Insinööriliitto vastusti koko ajan eläkeiän alarajan nostoa.  Porokarin mukaan eläkeratkaisu ei auta kestävyysvajeen paikkaamiseen yhdellä prosenttiyksiköllä, eikä tule nostamaan eläköitymisikää 62,4 -vuoteen 2025 mennessä, koska ratkaisu ei sisällä velvoitteita työnantajille.

– Jos tällä hetkellä yksityisen sektorin työpaikoilla ei juuri näy 63-vuotiaita, miten siellä tämän ratkaisun myötä olisi 64–65-vuotiaita. Heidän työllisyysaste tulee olemaan heikko, Porokari sanoo.

– Tämä neuvotteluratkaisu leikkaa kaikkien palkansaajien työeläkkeitä ja kohtelee erityisen julmasti nuorisoa, Porokari toteaa.

Akavan pääekonomisti Eugen Koevin mukaan nykymallissa 65-vuotiaaksi asti työskentelevä saa toistakymmentä prosenttia parempaa eläkettä kuin tulevaisuuden 65-vuotias, koska eläkeiän alaraja nousee 65 vuoteen ja korotettu karttuma sekä superkarttuma poistuvat.

– Akavan oikeustajuun ei mahdu se, että viime vuosien ikäluokat ovat saaneet hyvät korotetut karttumat, mutta nykynuorilta ne poistetaan kokonaan. Karttumien poisto rokottaa erityisesti ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskelevia sekä yhä kasvavaa akateemista pätkätyöläisjoukkoa, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.

Työeläkkeiden tasoa toki parantaa jonkin verran se, että eläkemaksua ei enää vähennetä eläkkeen perusteena olevasta ansiotulosta. Ratkaisu ei kuitenkaan toimi ikääntyneiden houkuttimena jatkaa työelämässä. Parhaiten työurien pidentämiseen olisi houkutellut kohtuullinen taloudellinen karttumakannustin työuran loppupäässä.

Akavan hallitus pitää väistämättömänä, että eläkejärjestelmään on tehtävä laaja uudistus jo kymmenen vuoden sisällä.

Akavan hallitus korosti kokouksessaan, että Akavalla ei ole jatkossakaan intressiä tehdä kaksi- tai kolmikantaisia työmarkkinaratkaisuja, jotka syövät jatkuvasti korkeasti koulutettujen ostovoimaa sekä nakertavat kouluttautumisen ja uralla etenemisen kannustavuutta.

Perustelut, miksi Akavan hallitus päätti hylätä neuvotteluratkaisun: www.akava.fi/miksi_ei