Naisinsinöörit ansaitsevat keskimäärin vähemmän kuin miesinsinöörit.
Vakioitu palkkaero nais- ja miesinsinöörien välillä on viime vuosina ollut noin kuusi prosenttia. Tämä tarkoittaa palkkaeroa, joka jää jäljelle, kun muun muassa asematasoerot sekä erot työtehtävissä ja työnantajasektoreissa on huomioitu.
– Palkkaero on syytä kuroa umpeen muun muassa pitämällä huolta siitä, että työpaikoilla ei ole perusteettomia palkkaeroja, sanoo Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaa.
Nais- ja miesinsinöörien palkkaeroja selittävät ennen kaikkea erot siinä, mille aloille kouluttaudutaan ja missä asemassa työskennellään. Naisinsinöörien osuus on vain noin viisi prosenttia kone-, automaatio- ja sähkötekniikan aloilta valmistuneista. Sen sijaan ympäristötekniikan, bio- ja elintarviketekniikan sekä kemian alojen insinööreistä naisia on vähintään puolet valmistuneista.
– Palkkatasa-arvon kannalta on tärkeää, että naisia hakeutuu jo koulutusvaiheessa niille aloille, joilla palkkataso on korkeampi, Larjomaa sanoo.
Palkkaeroja selittää myös nais- ja miesinsinöörien erilainen asematasojakauma. Miesinsinöörejä useammin naisinsinöörit työskentelevät asiantuntijatehtävissä tai toimihenkilönä. Johto- tai esimiestehtävissä miesinsinööreistä työskentelee useampi kuin joka kolmas, naisinsinööreistä vastaavasti noin joka viides.
Kokonaisuudessaankin naisten osuus työikäisistä insinöörikoulutuksen suorittaneista on vain noin 15 prosenttia.
– On tärkeää, että naisten osuus insinöörikoulutuksessa saadaan nousuun.
Larjomaa kannustaa naisia johto- ja esimiestehtäviin ja ottamaan vastaan vaativia ja vastuullisia tehtäviä. Työnantajien tulee pitää huolta, että työpaikoilla naisilla on samanlaiset mahdollisuudet ylennyksiin kuin miehillä. Larjomaa vaatii työnantajaa huolehtimaan, että työn ja muun elämän yhdistäminen on mahdollista.
Tänään vietetään Euroopan palkkatasa-arvon päivää. Naisten palkanmaksu ikään kuin keskeytyy tänä vuonna 3. marraskuuta, koska heidän keskituntipalkkansa on miehiä matalampi. Suomessa sukupuolten palkkaero on EU:n kahdeksanneksi suurin eli 17,3 prosenttia.