Insinööri-lehti

Palkansaajien EU-kampanja käynnistyi

Viisi vuotta sitten europarlamenttivaaleissa oli todella alhainen äänestysprosentti, noin 40. Silloin työelämän teemat eivät noussut esille keskusteluissa. Koko vaalikausikaan ei ole ollut riemukulkua palkansaajien kannalta.

Tänä keväänä ay-liike haluaa vaalien menevän toisin. Maanantaina avattiin Ääniä Suomesta -kampanja. Kampanjapäällikkö Hanna Kuntsin mukaan vastaavantyyppistä toimintaa ei ole ollut sitten vuoden 1994, jolloin ay-liike oli mukana kampanjoimassa Suomen EU-jäsenyyden puolesta.

Kampanja on epäpoliittinen ja puolueisiin sitoutumaton. Sen viesti on saada palkansaajien ääni kuuluviin Euroopassa. Teemat yhdistävät kaikkia palkansaajatahoja.

Euroopan unionissa tuntuu olevan tahto vähentää kaikenlaista sääntelyä. Avajaistilaisuudessa puhuneen PAM.n puheenjohtaja Ann Selinin mukaan sääntelyn poisto halutaan aloittaa työntekijöitä koskevista direktiivistä.
Viime vuosina moni uudistus on jäänyt junnaamaan koneistoon. Esimerkiksi työvoiman liikkuvuus ja suojelu eivät ole edistyneet parhaimmalla mahdollisella tavalla.  

Tärkeitä tavoitteita ensi vaalikaudelle ovat muun muassa EU-tason ryhmäkanneoikeus, vähimmäistason irtisanomissäännöt koko EU-alueelle sekä työskentelymaan työehdot kaikille.