Insinööri-lehti

Osakkaiden eläketurva YEL:iin

Oletko osakeyhtiön osakas, työskenteletkö johtavassa asemassa, ylittääkö oma omistuksesi 30 prosenttia yhtiön osakkeista tai äänimäärästä? Jos vastauksesi on kyllä, eläketurvasi kuuluu tämän vuoden alusta alkaen vakuuttaa yrittäjän eläkelain (YEL) mukaan.

Jos eläketurva on vakuutettu TyEL:n mukaan ja omistus on yli 30 prosenttia, yrittäjän tulee vaihtaa YEL-vakuutukseen. Osaomistajan täytyy toimia vakuutuksen vaihtamiseksi itse. Eläkeyhtiö ei omasta aloitteestaan voi hoitaa vakuutuksen vaihtamista, koska sillä ei ole kattavia tietoja työntekijän eläkelain mukaan vakuutettujen yrittäjien mahdollisista omistusosuuksista yrityksessä.

– Uusi yrittäjäeläkevakuutus kannattaa tehdä heti, sillä osakas saa 25 prosentin alkavan yrittäjän maksunalennuksen 48 kuukauden ajan, jos ei aikaisemmin ole ollut vakuutettu YEL:ssa, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Mari Sorvali Ilmarisesta.

Ensimmäistä kertaa yrittäjäksi ryhtyvän alle 53-vuotiaan yrittäjän maksu vuonna 2011 on 16,2 prosenttia ja yli 53-vuotiaan yrittäjän maksu 17,175 prosenttia vakuutuksen työtulosta.

Muuten alle 53-vuotiaan yrittäjän YEL-maksu on 21,6 prosenttia työtulosta. Maksu on 53 vuoden iän täyttämistä seuraavan vuoden alusta 22,9 prosenttia työtulosta.

TyEL:n piiriin kuuluvalla on tosin aikaa siirtyä yrittäjän eläkevakuutukseen 30.6.2014 asti.

Lisätietoja tiedotteessa.