Esimerkiksi Zoom-videopuheluiden määrä on kasvanut koronakriisin aikana.
Insinööri-lehti tekniikka

Nettiliikenteen piikit tasoittuvat

Karanteenien aiheuttama tietoliikenteen kasvu näyttää tasaantuvan.

Nokian Deepfield-tuotevalikoimasta vastaava teknologiajohtaja Craig Labovitz arvioi blogissaan, että maailman tietoliikenneverkot ja -palvelut kestävät koronaviruksen aiheuttaman kuormituksen.

Maaliskuun viimeisellä viikolla tietoliikenne kasvoi edellisestä viikosta hillitysti toimistoaikoina. Vielä viikkoa aiemmin kasvu oli 40–50 prosentin luokkaa.

Sama tasoittuminen näkyi viikonloppuisin, jolloin videostriimauspalvelut vievät suurimman osan kaistanleveydestä. Viikonlopun liikennemäärät ovat kuitenkin arkipäiviä pienempiä.

Yksittäisten sovellusten kohdalla muutokset ovat yhä valtavia. Videoneuvottelusovellusten tietoliikenne oli kasvanut seitsenkertaiseksi helmikuun alusta maaliskuun loppuun mennessä.

Osa palveluista on kärsinyt kasvaneesta käytöstä. Esimerkiksi Netflix- ja Youtube-videopalvelun kuvanlaatu on huonontunut osassa Eurooppaa.

Labovitz arvioi, että pilvi-infraa on skaalattava uusia liikennemääriä vastaavaksi, vaikka ruuhkat eivät ole aiheuttaneet palveluiden totaalista estymistä.

Kuva: Sundry Photo /Mostphotos

Klo 3.4. klo 14.10 korjattu Labovitzin titteli. Hän ei ole koko Nokian teknologiajohtaja vaan Nokian Deepfield-tuotevalikoimasta vastaava teknologiajohtaja.