Ihmiset tarvitsevat jatkuvaa oppimista koko elämän ja työuran ajan, linjattiin eilen opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämässä Osaamisen tulevaisuuspaneelissa.
– Maat, jotka pystyvät ennakoimaan tulevia muutoksia sekä uudistamaan talouden ja yhteiskunnan rakenteita joustavasti, pystyvät myös hyödyntämään uusien teknologioiden tuomia mahdollisuuksia ja välttämään uhkakuvat työn loppumisesta, sanoo tulevaisuuspaneelin puheenjohtaja Anne Brunila.
– Arvioiden mukaan jopa miljoona suomalaista tarvitsee uudelleenkouluttamista. Suomalainen koulutusjärjestelmä tuottaa erinomaisia tuloksia, joiden antamalle perustalle on pääsääntöisesti erittäin hyvä rakentaa uutta osaamista, sanoo Osaamisen tulevaisuuspaneelin nimennyt opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.
– Jatkossa koulutusta pitää olla myös tutkinnon jälkeiselle ajalle moduulipohjaisesti, ettei tarvitsisi aina aloittaa alusta, vaan voitaisiin oppia joustavasti ja jatkuvasti, opetusministeri jatkaa.
Tulevaisuuspaneelin mukaan suomalainen koulutusjärjestelmä kaipaa päivittämistä. Osaamisen turvaamiseksi olisi toteutettava laajamittainen jatkuvan oppimisen reformi, joka mahdollistaisi, että suomalaiset voivat kouluttautua tai kehittää osaamistaan joustavasti elämänsä aikana.
Käytännössä reformi tarkoittaisi koko koulutusjärjestelmän tarjonnan joustavuuden merkittävää lisäämistä. Ihmisten tulisi päästä käsiksi tarvitsemaansa koulutukseen selvästi nykyistä helpommin – myös työn ohessa ja sen aikana.
Verotusta, sosiaaliturvaa ja erilaisia etuuksia olisi asiantuntijapaneelin mukaan järjestelmällisesti kehitettävä jatkuvan oppimisen mahdollistamiseksi. Tähän tarvitaan julkista sektoria, yrityksiä ja kolmatta sektoria. Hallitus keskustelee aiheesta huhtikuun kehysriihessä.
Insinööriliitto on kannattanut pitkään esimerkiksi muuntokoulutuksen lisäämistä, jolloin insinöörien osaaminen vastaisi entistä paremmin työmarkkinoiden tarpeita.