Insinööri-lehti

Metalliteollisuuden tilaukset ja teollisuustuotanto kasvoivat

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 8,8 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-syyskuun aikana tilaukset kasvoivat 14,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Yritykset saivat syyskuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän metalliteollisuudessa. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat 16,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Muilla teollisuuden alatoimialoilla tilaukset laskivat. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat edellisestä vuodesta 1,4 prosenttia, kemianteollisuudessa 8,3 prosenttia ja tekstiiliteollisuudessa 14,9 prosenttia.

Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 4,7 prosenttia suurempi kuin vuoden 2016 syyskuussa. Tammi-syyskuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 3,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Kausitasoitettu tuotanto kasvoi syyskuussa 0,5 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Elokuussa kausitasoitettu tuotanto väheni 0,1 prosenttia heinäkuusta. Heinäkuussa kausitasoitettu tuotanto kasvoi 0,8 prosenttia kesäkuusta.

Syyskuussa tuotanto kasvoi useilla päätoimialoilla. Eniten tuotanto kasvoi kaivostoiminnassa 22,1 prosenttia. Metalliteollisuuden tuotanto kasvoi 7,9 prosenttia. Metsäteollisuuden tuotanto kasvoi 6,7 prosenttia ja elintarviketeollisuudessa tuotanto kasvoi 2,9 prosenttia vuodentakaisesta. Eniten tuotanto väheni kemianteollisuudessa 11,1 prosenttia.

Syyskuussa teollisuuden kapasiteetin käyttöaste oli 83,6 prosenttia, joka oli 0,2 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Metsäteollisuuden kapasiteetista oli syyskuussa käytössä 86,7 prosenttia, joka oli 3,3 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Metalliteollisuuden kapasiteetin käyttöaste oli syyskuussa 85,7 prosenttia, joka oli 0,3 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aikaisemmin.