– Maailmankaupan vapautuminen lisää kansainvälisten työstandardien tarvetta, jotta kehitys ei johtaisi sosiaaliseen polkumyyntiin tai työntekijöiden perusoikeuksien loukkaamiseen, työministeri Lauri Ihalainen korostaa.
– Eritasoisen lainsäädännön vuoksi esimerkiksi niin sanottuja pysyviä työsuhteita ja niihin liittyvää työsuhdeturvaa on joustoturvakeskustelun yhteydessä saatettu pitää ”rakenteellisina jäykkyyksinä”. Toisaalta monet uudet työsuhteet ovat pätkätöitä, osa-aikatöitä tai sopimuksia, joissa ei edes määritellä työn määrää tai työaikaa. Näiden työntekijöiden asemaa on erityisesti suojeltava. Teollisiin ja tuotannollisiin muutoksiin liittyvän jouston ja työntekijöiden turvan välille tarvitaan tasapainoa, työministeri jatkaa.
Ihalainen puhui kansainvälisen työjärjestön ILO:n työkonferenssissa Genevessä. Kokouksen teemoja ovat vihreään talouteen siirtymisen vaikutus työelämään, väestön ikääntymisen vaikutukset ja muutoksiin varautuminen sekä kolmikantayhteistyö ja työmarkkinajärjestöjen vuoropuhelu.
Ihalainen pitää kannatettavana, että ILO tarjoaa apua myös työnantajille ja miettii rooliaan yritysten yhteiskuntavastuun edistämisessä. Järjestön rooli korostuu esimerkiksi Bangladeshin tekstiilitehtaan sortumisen kaltaisissa äärimmäisen hädän tilanteissa, joissa monikansalliset yrityksetkin pyytävät ILO:n apua.
– Myös kuluttajat ja sijoittajat haluavat tietää, onko tuotetta valmistettaessa turvattu työntekijöille ihmisarvoiset työehdot ja -olot, sekä onko työ tehty vapaaehtoisesti vai pakko- tai lapsityöllä. ILOn olisi käsiteltävä mahdollisuutta turvata ihmisarvoiset työolot myös kansainvälisissä hankintaketjuissa.
Suomen hallitus hyväksyi marraskuussa periaatepäätöksen yritysten yhteiskuntavastuusta.
– Periaatepäätös asettaa yhteiskuntavastuun tavoitteita sekä hallinnolle että suomalaisille yrityksille, työministeri muistutti.