Insinööri-lehti

Lyhyt työttömyysturva huonontaa työsuhteen laatua

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen johtaa entistä heikompiin työsuhteisiin.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa lyhennettiin sadalla päivällä tämän vuoden alussa. Hallitus perusteli muutosta työnhaun kannustimien parantamisella ja säästöillä.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT selvitti lyhennyksen vaikutuksia. Tavoitellut säästöt näyttävät huventuvan siihen, että työnhakijat sijoittuvat entistä heikompiin työsuhteisiin, joista kertyy tavallista vähemmän verotuloja.

Ansioturvan pituus vaikuttaa työttömyyden kestoon. Ansioturvan lyhentäminen vähentää työttömyysturvamenoja ja lisää verotuloja, kun työttömyysjaksot lyhenevät ja töihin palataan nopeasti.

Lisäksi ansioturvan kesto vaikuttaa työttömyyden jälkeiseen palkkatasoon ja työsuhteen kestoon. Jos ansioturva on pitkä, työnhakijalla on aikaa etsiä omaa osaamista vastaavaa työtä, mikä johtaa parempaan työsuhteeseen.

Siksi ansioturvan lyhentäminen vähentää työllistymisen jälkeisiä verotuloja.

– Nämä verotulojen menetykset saattavat haukata merkittävän osan lyhyempien työttömyysjaksojen tuomista julkisen talouden säästöistä, mahdollisesti jopa kaksi kolmasosaa, tutkimusprofessori Tomi Kyyrä arvioi.

Tutkimus perustuu vuonna 2003 tehtyyn muutokseen ansioturvassa, sillä viimeisintä uudistusta on vielä liian aikaista tutkia.