Insinööri-lehti

Lintilä tuo innovaatiotukien noston budjettiriiheen

Elinkeinoministeri Mika Lintilä aikoo esittää syksyn riihessä Business Finlandin rahoituksen lisäämistä. Lintilä vastasi innovaatiotuista syntyneeseen kritiikkiin tänään Teollisuuden palkansaajien TP:n kevätkokouksessa.

Innovaatiotukien edistämiseen käytetty budjetti on pienentynyt vuodesta 2011 lähtien ja noussut Business Finlandin perustamisen myötä hieman vasta viime vuonna. Esimerkiksi Ruotsissa investointien kasvu on ollut viime vuosina paljon reippaampaa.

– Ei meillä ole muita vaihtoehtoja kuin lisätä panostuksia, tai me valitsemme hitaan kuihtumisen tien, Lintilä sanoi.

Lintilän mielestä Business Finlandin toiminnassa on parantamisen varaa. Se ei ole onnistunut auttamaan pk-yrityksiä riittävän hyvin. Kasvavilla yrityksillä on vaikeuksia saada tukea kansainvälistymisen vaatimiin riskeihin.

– Isot vanhat firmat vievät suhteellisen hyvin, mutta pk-sektori ei vie niin paljon kuin tavoite on, Lintilä vertaa.

Kansainvälistyminen ja vienti ovat ministerin mukaan Suomen elinehto. Vaihtotase on vasta kääntynyt positiiviseksi, ja velan kasvu vähenee. Myönteisen kehityksen on jatkuttava.

Ministeri näki myös muita toimia, joilla Suomi saadaan tukevalle kasvu-uralle. Hän pitää tärkeänä, että suomalaiset oppivat vähintään yleistason tietämyksen tekoälystä ja että suomalaisten osaamista saadaan parannettua. Tämä pitää sisällään muun muassa koulutustason nostamisen ja työelämässä olevien jatkuvan koulutuksen.