Kolmen teollisuusliiton puheenjohtajat Riku Aalto, Pertti Porokari ja Antti Rinne ovat tyrmistyneitä suomalaisen teknologiayritys PKC:n toimista Meksikossa. Liittojohtajien mielestä PKC loukkaa järjestäytymisvapautta, vaikka erittäin kyseenalainen järjestely täyttäisikin Meksikon lainsäädännön vaatimukset.
MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa esitettiin keskiviikkona 27.3. juttu suomalaisen teknologia-alan yrityksen PKC:n meksikolaisten työntekijöiden järjestäytymisongelmista. PKC on tehnyt Meksikossa niin sanotun suojelusopimuksen CTM -nimisen ammattiliiton kanssa. Suojelusopimuksella estetään PKC:n työntekijöiden järjestäytyminen riippumattomaan ammattiliittoon Los Minerosiin.
Ohjelmassa PKC:n toimitusjohtaja Harri Suutari on tyytyväinen sopimukseen ja myöntää, että CTM ei varmaan suomalaisittain ja eurooppalaisittain ole aito ammattiliitto. Suutarin mukaan kyse on työnantajan mahdollisuudesta suojautua tällä tavalla, jota mahdollisuutta on myös käytetty.
Metallityöväen liiton Aalto, Uuden Insinööriliiton Porokari ja Ammattiliitto Pron Rinne eivät toimitusjohtajan selityksiä niele. Heidän mielestään kyse on harvinaisen törkeästä järjestäytymisvapauden loukkaamisesta.
– Järjestäytymisvapaus on ILOn vahvistama työelämän perusoikeus ja Suomi tunnustaa tämän ihmisoikeuden. Suomalainen yritys ja yritysjohtaja eivät näköjään, UIL:n puheenjohtaja Pertti Porokari kummeksuu.
– Suojelusopimuksella yritys ostaa salaisen sopimuksen työehdoista maksamalla “jäsenmaksua” pari prosenttia työntekijöiden palkoista suojeluliitolle. Tämän jälkeen muiden ammattiliittojen tulo tehtaalle on käytännössä estetty. Menettely voi olla Meksikon lakien mukaista, mutta suomalaisten yritysten ei tulisi pilata mainettaan tekemällä tällaisia sopimuksia, Metallin Riku Aalto sanoo.
PKC:n suurin omistaja on eläkeyhtiö Ilmarinen. Yrityksen 50 suurimman omistajan joukossa on myös muita eläkeyhtiöitä. Liittojohtajat toivovat, että suomalaisten eläkerahoja hoitavat yhtiöt ottavat asian esille huomenna keskiviikkona pidettävässä PKC:n yhtiökokouksessa.
– Siitä huolimatta, nouseeko asia esille PKC:n yhtiökokouksessa, ammattiliitot yhdessä maailman metalliliittojen federaation kanssa tulevat tavoittelemaan PKC:n meksikolaisille työntekijöille vapaata järjestäytymisoikeutta ja mahdollisuutta reiluun edunvalvontaan. PKC:n ja sen kaltaisten yritysten ei voi antaa tuudittautua siihen, että ne ilman seuraamuksia voivat loukata ihmisten perusoikeuksia, sanoo Pron puheenjohtaja Antti Rinne.