Insinööri-lehti talous

Komissio ennustaa kasvun hidastuvan

Euroopan talouden odotetaan kasvavan seitsemättä vuotta peräkkäin tänä vuonna.

Kasvun ennustetaan tapahtuvan kaikissa jäsenvaltioissa. Kasvuvauhdin ennustetaan kuitenkin hidastuvan viime vuosien suuriin lukuihin verrattuna, ja näkymät ovat epävarmat. Suomessa kasvu hidastuu ja inflaatio kiihtyy.

Euroopassa talouden toimeliaisuus heikkeni edelleen viime vuoden jälkipuoliskolla, kun maailmankaupan kasvu hidastui ja epävarmuus kasvoi.

Tämän vuoksi sekä euroalueen että EU:n bruttokansantuotteen kasvu todennäköisesti laski 1,9 prosenttiin viime vuonna, kun se vuonna 2017 oli 2,4 prosenttia. Syksyn talousennusteessa kasvuksi ennakoitiin vielä 2,1 prosenttia EU-28:ssa ja euroalueella. Suomen kasvuksi viime vuodelta arvioidaan 2,5 prosenttia eli reilusti yli euroalueen keskiarvon.

Talouden toimeliaisuus oli tämän vuoden alussa vaimeaa, mutta perustekijät ovat edelleen vankat. Talouskasvu jatkuu edelleen, joskin hitaampana. Euroopan talous hyötyy edelleen työmarkkinaolosuhteiden kohenemisesta, suotuisista rahoitusehdoista ja hieman elvyttävästä finanssipolitiikan virityksestä.

Euroalueen bkt:n ennustetaan kasvavan 1,3 prosenttia tänä vuonna ja 1,6 prosenttia vuonna 2020. Suomen bkt:n kasvun odotetaan myös hidastuvan mutta pysyttelevän euroalueen keskiarvon yläpuolella. Vuodelle 2019 Suomeen ennustetaan 1,9 prosentin kasvua ja vuodelle 2020 1,7 prosentin kasvua.

Kuva: Felix Lipov /Mostphotos