Insinööri-lehti politiikka

Keskusjärjestöt sujuvoittaisivat osaajien maahanmuuttoa

Akava, SAK, STTK ja EK odottavat lisää työ- ja osaamisperusteista maahanmuuttoa seuraavalla hallituskaudella.

Väestön ikääntyminen ja työikäisen väestön supistuminen heikentävät Suomen pitkän aikavälin kasvunäkymiä. Monet toimialat kärsivät jo nyt osaajapulasta. Työmarkkinakeskusjärjestöt näkevät ratkaisukeinoksi nettomaahanmuuton kasvattamisen. Samalla tarvitaan koulutustason nostoa ja jatkuvaa oppimista.

Kuluvalla hallituskaudella on nopeutettu lupamenettelyä ja parannettu ennakoitavuutta monien ryhmien kohdalla. Tätä työtä pitää keskusjärjestöjen mielestä jatkaa, jotta lupamenettely on yhdenvertainen, eikä maahantulijoista muodostu kahden kerroksen väkeä. Myös harmaan talouden ja työperäisen hyväksikäytön torjuntaan on panostettu kuluvalla hallituskaudella. Kehittämisessä ollaan oikealla tiellä, mutta johdonmukaisia toimia tarvitaan lisää.

Kansainvälisen rekrytoinnin tulee järjestöjen mielestä keskittyä työvoimapulasta kärsiviin aloihin. Pätevyydestä ei voida kuitenkaan tinkiä, ja valtion on panostettava esimerkiksi muuttajien kielikoulutukseen.

Sitoutuminen Suomen työmarkkinoihin ja työyhteisöihin vaatii hyviä neuvontapalveluita muuttajien omalla äidinkielellä. Myös perheenjäsenten asettautumista ja puolison työllistymistä on tuettava.

Kuva: Lev Karavanov /Mostphotos