Insinööri-lehti

Keskusjärjestöt kiittävät ilmastokokousta

Palkansaajakeskusjärjestöt pitävät hyvänä YK:n ilmastokokouksessa Katowicessa saavutettua sopua Pariisin sopimuksen pelisäännöiksi, vaikka päästövähennyksiä pitää vielä kiristää.

Kokouksessa sovittiin Pariisin ilmastosopimuksen sääntökirjasta, jossa määritellään pelisäännöt kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiselle sekä sen seurannalle ja raportoinnille.

Tavoite on edelleen Pariisin sopimuksen mukaisesti rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen ja pyrkiä kohti 1,5 asteen tavoitetta.

– Tämä on suomalaisille hyvä asia, vaikka uusiin päästövähennyssitoumuksiin sääntökirja ei pakottaisikaan. Laiha sopu on parempi kuin lihava riita, sanoo palkansaajakeskusjärjestöjen edustajana ilmastokokoukseen osallistunut Akavan vastaava lakimies Vesa Vuorenkoski.

Päästövähennysten kiristämistä on tarkoitus jatkaa. YK:n pääsihteeri on päättänyt kutsua valtionpäämiehet ilmastohuippukokoukseen ensi vuonna. Akavan lisäksi muut palkansaajakeskusjärjestöt SAK ja STTK olivat tyytyväisiä ilmastokokouksen saavutuksiin.