Pasilan rautatieasemalla Helsingissä oli tyhjää tiistaina koronaviruksen takia.
Insinööri-lehti talous

Keskusjärjestöt hyväksyvät esityksen kriisitoimista

Akava hyväksyi eilen työmarkkinakeskusjärjestöjen esityksen maan hallitukselle työllisyyden, toimeentulon ja yritystoiminnan turvaamiseksi.

Työmarkkinajärjestöt valmistelivat maan hallituksen pyynnöstä nopealla aikataululla poikkeustilanteeseen liittyviä toimenpiteitä ja työlainsäädännön muutoksia. Akavan hallitus käsitteli esitystä ja koronaviruksesta aiheutunutta kriisiä ylimääräisessä kokouksessaan eilen.

– Akavan hallitus hyväksyi esityksen määräaikaisista tarvittavista toimista. Järjestöt ovat yhdessä tehneet esityksen maan hallitukselle, joka jatkaa lainsäädännön valmistelua ja käyttöönottoa mahdollisimman nopeasti, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

– Vetoan vahvasti, että yhteiskuntavastuuta kannetaan poikkeuksellisen laajasti. Tässä tilanteessa olisi hyvä, että yrityksissä mietitään esimerkiksi osinkojen maksun keskeyttämistä ja niiden ohjaamista yritysten talouden vahvistamiseen ja työpaikkojen säilyttämiseen. Nyt on tehtävä kaikkemme ja osakkeenomistajien olisi myös osallistuttava, Fjäder jatkaa.

– Olemme jo taantumassa. Pandemia uhkaa tänä vuonna johtaa 4–5 prosentin suuruiseen kokonaistuotannon supistumiseen. Ajat ovat niin epätavalliset, että ne vaativat nopeita ja ennennäkemättömiä toimia. Se on ainoa keino jarruttaa työttömyyden nousua ja terveiden yritysten ajautumista konkursseihin. Tämä koskettaa jokaista suomalaista, sanoo Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Koronaviruksesta aiheutunut kriisi ja käytössä olevat poikkeustoimet vaikuttavat laajasti yhteiskuntaan. Akavan hallitus korostaa että, suomalaisten on pidettävä huolta ja tuettava toisiaan. Monien alojen työntekijät jatkavat työtään poikkeusoloista huolimatta, jotta yhteiskunta toimii mahdollisimman sujuvasti.

– Ylemmät toimihenkilöt työskentelevät useissa yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisissä tehtävissä ja toimialoilla. Nyt on tärkeintä turvata henkilöstön työkyky ja yritysten toiminnan jatkuvuus ja sopia laajasti etätöiden tekemisestä kaikissa niissä töissä, joissa se suinkin on mahdollista. Lisäksi työehtosopimukset mahdollistavat varsin laajojen yrityskohtaisten joustojen käyttämisen paikallisesti sopien, sanoo Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki.

Kuva: Janne Luotola