Anni Ritari vastaa kesätyöntekijöiden kysymyksiin.
Insinööri-lehti

Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä

Keskusjärjestöjen yhteinen Kesäduunari-info avataan tänään. Odotettavissa on korona-aiheisia kysymyksiä.

Kesäduunarineuvoja Anni Ritari kehottaa kesätyöntekijöitä ottamaan yhteyttä heti, jos jokin kesätöihin liittyvä asia mietityttää. Perehtymällä työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin jo ennakkoon voi ehkäistä pulmatilanteita.

– Kesäduunari-infoon voi soittaa ennen työsopimuksen allekirjoittamista, jos jokin siinä mietityttää. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisena ja käydä tarkkaan läpi ennen allekirjoittamista, Ritari painottaa.

Ritari huomauttaa, että työntekijällä on lain mukainen oikeus saada kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista, jos työsuhde on yli kuukauden mittainen.

Ritari arvioi, että koronapandemian aiheuttama poikkeustilanne heijastuu kysymyksiin. Palvelusta voi kysyä neuvoja, miten toimia esimerkiksi sovitun kesätyön peruuntuessa tai työmäärän muuttuessa sovitusta.

Maksuton Kesäduunari-info palvelee nuoria kesätyöntekijöitä jo 16. kautta. Kysymysten aiheet ovat pysyneet pitkälti samoina. Joka vuosi näyttäisi tulevan paljon kysymyksiä erityisesti palkka- ja työaika-asioista. Myös koeaikaa ja työtodistusta koskevista kysymyksistä tulee usein yhteydenottoja.

Kesäduunari-info aukeaa tänään maanantaina 4. toukokuuta ja palvelee perjantaihin 28. elokuuta asti.

Kuva: Patrik Lindström