Insinööri-lehti

JUKO: Kunta-alan ratkaisu hillitsee ansiokehityksen eriytymistä

– Kuntien palkkaratkaisu on muilla aloilla tehtyjen ratkaisujen tasoa. Se tyydyttää JUKOa ja hillitsee kunta-alan ansiokehityksen jäämistä jälkeen yksityissektorista.

– Tärkeää oli, että saimme sovituksi uudesta elementistä eli tuloksellisuusohjelmasta vuodelle 2019. Se ei ole ylimääräinen palkankorotus, vaan innovatiivinen avaus, joka palkitsee kunta-alan henkilöstöä venymisestä. Myös kunta-ala on osaltaan luonut pohjaa talouskasvulle. Näin kunta-alan neuvottelutulosta arvioi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Sote-asiantuntijat ja -esimiehet mukana selvityksessä

Osana kunta-alan neuvottelutulosta sovittiin yhteistyöhankkeesta, johon kaikki kunta-alan pääsopijajärjestöt osallistuvat. Tämä vastaa JUKOn tavoitteita.

– JUKO on edellyttänyt, että sote-työehtoja ryhdytään kehittämään jo ennen siirtymistä sote- ja maakuntauudistukseen. Ehdottomana edellytyksenämme oli, että terveydenhuollon vaativat asiantuntija- ja esimiestehtävät sekä sosiaalialan korkeakoulutetut ovat hankkeessa mukana. Tämä myös toteutui, Luukkainen tähdentää.

Kunta-alalla sovittiin myös palkkaohjelmasta, jossa selvitetään alan ansiokehityksen ja -tasojen takamatkaa suhteessa yksityiseen sektoriin. Myös palkkaohjelma oli yksi JUKOn keskeisistä tavoitteista. Selvityksen jälkeen sovitaan, kuinka eroja voidaan kaventaa.

– Yksi myönteinen, perheitä ja työelämän tasa-arvoa tukeva osa sopimuskokonaisuutta on palkallisen isyysvapaan piteneminen 12 päivään, kun se tällä hetkellä on kuusi päivää, Luukkainen toteaa.

Reilu kaksivuotinen sopimus korottaa palkkoja 3,46 prosenttia. Sopimuskausi alkaa 1.2.2018 ja päättyy 31.3.2020. Neuvottelutuloksen myötä JUKOn päättämät ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät välittömästi. JUKOn hallitus ottaa kantaa neuvottelutulokseen kokouksessaan ensi viikolla.