Esitys yliopisto- ja ammattikorkeakoululakien muuttamiseksi pyrkii parantamaan jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia korkeakouluissa sekä helpottamaan korkeakoulutukseen pääsyä. Korkeakoulut voivat kouluttaa työvoimaa nykyistä paremmin elinkeinoelämän tarpeisiin.
– Tulevaisuudessa tarve koulutukselle ja uuden oppimiselle läpi työuran tulee vain kasvamaan. Siksi tarvitaan joustavia mahdollisuuksia palata opintoihin, täydentää osaamistaan ja kouluttautua uudelleen myös työn ohessa, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Lakiesitys velvoittaa korkeakoulut tarjoamaan jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia.
Lainsäädäntö selventää tutkinnon jälkeistä täydennyskoulutusta. Myös tutkinnon osia eli moduuleja sisältävää koulutusta voi tarjota täydennyskoulutuksena samoin edellytyksin kuin muuta täydennyskoulutusta. Laki on aiemmin ollut tältä osin epäselvä.
Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon pääsystä tulee nykyistä helpompi. Yamk-opintojen vaatimuksena oleva työkokemuksen määrä vähennetään kolmesta vuodesta kahteen. Opistotutkinto riittää vastedes opintoihin.
Esityksen tavoitteena on helpottaa joillakin aloilla vaivaavaa osaajapulaa. Lausuttavaksi lähetetty luonnos on osa Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision 2030 toimeenpanoa. Lausuntoaika päättyy syyskuun alussa.