Akava on hyväksynyt neuvottelutuloksen työllisyys- ja kasvusopimukseksi. Maltillinen palkkaratkaisu ja hallituksen rakennepaketti antavat eväitä työllisyyden nostamiseksi.
– Ratkaisu on erittäin maltillinen, mutta nyt on ajateltava ennen kaikkea vaikeaa talous- ja työllisyystilannetta. Sekalinjainen malli, eli prosenttipohjaisen ja euromääräisen korotuksen yhdistelmä, edellytti ja osoitti kaikilta kompromissikykyä. Nyt on vastuullisen politiikan aika, ja työmarkkinajärjestöt osoittivat vastuunsa tällä sopimuksella, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.
Akava halusi sopimukseen prosenttikohtaisia korotuksia. Ensimmäisenä vuotena maksetaan 20 euron korotus ja toisena vuotena kustannusvaikutukseltaan 0,4 prosentin korotukset.
– Olimme prosenttikorotusten kannalla, koska Suomi tarvitsee innovatiivisia osaajia. Suomalaiset asiantuntijat ovat kansainvälisesti vertaillen kilpailukykyisiä, joten heitä on kannustettava pysymään töissä Suomessa. Palkkauksen pitää vastata työn vaativuutta sekä kannustaa osaamisen kehittämiseen ja siirtymistä vaativampiin tehtäviin, Fjäder muistuttaa.
Maan hallitus on luvannut työmarkkinasopimuksen tueksi ansiotuloverotukseen 1,5 prosentin inflaatiotarkistuksen.
– Palkansaajien ostovoiman kannalta hallituksen päätös on pettymys. Ostovoima ei tue riittävästi tekemäämme äärimaltillista sopimusta. Pääasia on kuitenkin nyt työllisyydessä, Fjäder sanoo.
Sen sijaan Akava on erittäin tyytyväinen kilometrikorvauksiin suunniteltujen heikennysten perumiseen.
Palkansaajat ovat täyttäneet velvollisuutensa vientiteollisuuden kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi. Akava osallistuu myös hallituksen ajamien rakenneuudistusten täytäntöönpanoon.
– Nyt on työnantajien vuoro. Maltillinen palkkalinja ja rakenneuudistukset edellyttävät työnantajilta suurta vastuullisuutta työpaikkojen säilyttämisestä ja uusien luomisesta. Lisäksi edellytämme suuryritysten johtajiltakin samanlaista kohtuullisuutta kuin palkansaajat ovat osoittaneet, Fjäder sanoo.