It-alan asiantuntijat kaipaavat työnantajalta enemmän mahdollisuuksia osaamisensa kehittämiseen, selviää YTN:n tietotekniikan palvelualan ja Tietoala ry:n kyselytutkimuksesta.
– Asiantuntijat saattavat olla täystyöllistettyjä vanhenevan järjestelmän kanssa, ja yhtäkkiä tulee uusi järjestelmä sekä uudet osaajat, jolloin pahimmassa tapauksessa vanhan järjestelmän osaajilta lähtee työpaikka alta, havainnollistaa YTN:n tietotekniikan palvelualan vastaava asiamies Björn Wiemers.
Joissakin yrityksissä tai tehtävissä olevia työntekijöitä ei Wiemersin mukaan edes haluta kouluttaa, koska heidän pelätään siirtyvän kilpailijalle uusi arvokas osaaminen taskussaan. Asiamies kehottaa työnantajia tarkistamaan, että työsuhteen ehdot ja työnteon puitteet ovat riittävän houkuttelevat.
Työelämässä on tulosten perusteella eniten parantamista osaamisen, työssä jaksamisen ja omien työtehtävien sekä työajan hallinnan ja työaika-asioiden kehittämisessä. Avoimissa vastauksissa korostui etätyömahdollisuuksien epätasa-arvo. Alan etätyökäytännöt vaihtelevat työpaikasta toiseen ja jopa saman työpaikan sisällä. Toisaalla etätyöhön kannustetaan, toisaalla se on jopa kiellettyä.
– Yllättävän usein esteenä voivat olla asiat, jotka eivät suoranaisesti edes liity työtehtävien suorittamiseen, vaan kyse on enemmänkin keksityistä esteistä etätyölle, sanoo Tietoalan puheenjohtaja Jyrki Kopperi.
Kysely toteutettiin huhti- ja toukokuussa, ja siihen vastasi yli 800 Suomessa työskentelevää it-alan ammattilaista. Vastaajista 95 prosenttia työskenteli toistaiseksi voimassa olevassa kokopäiväisessä työsuhteessa it-alan yrityksessä tai -tehtävissä.
Alan luottamusmiehet kokoontuvat tänään Messukeskukseen kehittämään edunvalvonnan strategiaa ja sen tukitoimintoja ensi vuonna alkavia työehtosopimusneuvotteluja varten. Kysely tukee edunvalvonnan strategian kehittämistä.