Insinööri-lehti

Insinööriliitto esittää paikallisten sopimusten rekisteröintiä

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo haluaa hälventää paikallisen sopimisen ympärillä olevaa tietämättömyyttä ja epäluottamusta paikallisen sopimisen rekisteröinnillä.

– Paikallisesta sopimisesta puhutaan paljon, mutta oikeaa tietoa tuntuu olevan merkittävästi puhetta vähemmän. Jotta luulo vaihtuisi tiedoksi, voisi olla paikallaan, että kaikki paikalliset sopimukset vietäisiin helpolla teknisellä ratkaisulla sopivan tahon ylläpitämään tietokantaan, Salo esittää.

Hänen mielestään paikallisten sopimusten rekisteröinnillä olisi paljon myönteisiä vaikutuksia. Yhdestä paikasta olisi saatavilla ajankohtainen tieto paikallisen sopimisen määrästä ja siinä tapahtuvista muutoksista.

– Paitsi että paikallisen sopimisen tilaa voisi helposti seurata, saisimme esimerkkejä erilaisista sopimisen malleista. Lain ja sopimusten edellytykset olisivat rekisteröinnin kautta helpommin valvottavissa. Uskon, että ajan myötä aito, molempia osapuolia hyödyttävä joustavuus tätä kautta lisääntyisi ja paikalliseen sopimiseen syntyisi lisää tilaa ja mahdollisuuksia, Salo sanoo.

Insinööriliiton mallissa paikallinen sopimus ei olisi voimassa ilman rekisteröintiä. Salon mukaan tämä toisi avoimuuden kautta sopimisen turvaa kaikille osapuolille.

– Rekisteröinti voi ensihätään tuntua vaikealta ja byrokraattiselta, mutta olen varma, että rekisteröintiin löytyy helppo ratkaisu. Tärkeintä on löytää keino edistää aitoa paikallista sopimista tavoilla, jotka perustuvat tietoon eikä mutu-tuntumaan.

Salon mielestä paikallisesta sopimisesta on tehty julkisessa keskustelussa myytinomainen taikakalu, joka kertaheitolla ratkaisee kaikki työllistämiseen ja yrittämiseen liittyvät ongelmat.

Tosiasiallisesti paikallista sopimista on yrityksissä tehty vuosikymmenten ajan. Ja se lisääntyy kaiken aikaa: esimerkiksi kilpailukykysopimuskierros toi mahdollisuuden sopia työaikapankeista, kriisilausekkeita ja erilaisia työajan pidentämisen malleja.

– Myös viime liittokierroksen palkkaratkaisut sisälsivät vahvan paikallisen sopimisen elementin. Kun katsomme asiaa historiallisesti, 1990-luvulta on otettu valtava loikka, mitä tulee paikallisen sopimisen mahdollisuuksiin, Salo sanoo.