Insinööri-lehti

Insinööriliitto aloittaa painostustoimet irtisanomislakia vastaan

Insinööriliitto julistaa ylityökiellon, vapaa-ajalla matkustamisen kiellon ja vuoronvaihtokiellon teknologiateollisuuden ja kemian aloille vastalauseena maan hallituksen aikeille heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä. Painostustoimet astuvat voimaan perjantaina 5.10. klo 0.00 ja ovat voimassa toistaiseksi.

– Insinööriliitto ei vielä osallistu huomiseen lakkoon, mutta alamme valmistella mahdollisia seuraavia toimia yhdessä muiden liittojen kanssa, puheenjohtaja Samu Salo sanoo.

Kiellot koskevat Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen tai Kemianteollisuuden ylempiä toimihenkilöitä koskevan pöytäkirjan mukaisissa töissä työskenteleviä Insinööriliiton jäseniä.

Salon mukaan päätös syntyi liiton työmarkkinavaltuuskuntien kuulemisen jälkeen.

– Työmarkkinavaltuuskuntien viesti oli selkeä. Liitto ei voi katsella vierestä, kun maan hallitus heikentää irtisanomissuojaa yksipuolisesti sanelemalla, hän toteaa.

Insinööriliiton mielestä hallituksen esitykselle ei ole löydettävissä kunnon perusteluja. Tutkimusten mukaan sen vaikutukset työllisyyteen ovat olemattomat, irtisanomissuoja Suomessa ei ole kansainvälisesti erityisen vahva ja pienten yritysten työllistämiseen löytyy parempiakin keinoja kuin kiistanalainen irtisanomissuojan heikentäminen.

– Insinööriliitto on esittänyt muun muassa kilpailukieltosopimusten kieltämistä, arvonlisäveron alarajan nostamista ja tukea ensimmäisten työntekijöiden palkkaamiseen keinoina helpottaa pienten yritysten työllistämistä, Salo sanoo.

Hänen mielestään henkilörajan alentaminen esillä olleesta 20 työntekijästä alaspäin tai karenssin poistaminen eivät ole ratkaisuja kiistaan.

– Hallitus tekisi viisaasti vetämällä koko esityksen pois. Tämä on myös keskusjärjestö Akavan hallituksen kanta. Ja jos tarvetta on, työmarkkinajärjestöt ovat tämä jälkeen varmasti valmiit istumaan maan hallituksen kanssa neuvottelupöytään keskustelemaan työllisyysasteen nostamisen keinoista, Salo sanoo.

Insinööriliitto perustelee painostustoimia ja irtisanomissuojan ongelmia seikkaperäisesti kotisivuillaan.