Insinööri-lehti

Ilmastonmuutos muuttaa myös elinkeinoja

Akava, SAK ja STTK vaativat ottamaan huomioon ilmastonmuutoksen vaikutukset elinkeinorakenteisiin. Järjestöt toteavat Pariisin ilmastokokouksen kynnyksellä, että ilmastonmuutos muuttaa työnteon edellytyksiä ja työtä kaikkialla ja peruuttamattomasti.

Erityisen tärkeää palkansaajille on turvata ilmastosopimuksessa oikeus kunnon työhön, joka takaa riittävän toimeentulon ja hyvät työolot.

Suomalainen ja kansainvälinen ammattiyhdistysliike odottaa nyt teollistuneilta mailta globaalia vastuuta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Teollisuusmaiden on lunastettava 100 miljardin dollarin lupauksensa ilmastorahastosta ja rahoitettava tasapuolisesti muutosta hillitseviä ja siihen sopeuttavia toimia.

Kattavan ja oikeudenmukaisen sopimuksen lisäksi kansainvälinen palkansaajaliike edellyttää, että Pariisin ilmastoneuvotteluissa sopimukseen kirjataan oikeudenmukainen siirtymä ja järjestöjen oikeus osallistua myös jatkossa ilmastonmuutosneuvotteluihin.

– Monet alat ja elinkeinot taistelevat ilmastonmuutoksen vaikutusten kanssa. Kokonaisia teollisuudenaloja kuolee ja uusia syntyy. Muutoksen kohtaaville pitää olla tarjolla toimialalta toiselle siirtymisen ja työn tekemisen tavan muuttamisen mahdollistavaa muutosturvaa. Se auttaa kouluttautumaan, omaksumaan uusia tehtäviä ja tapoja toimia. Näin tuetaan erityisesti heitä, jotka ovat vaarassa menettää työnsä.

Palkansaajien mielestä toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi on otettava käyttöön jo nyt.

– Kestävän työn tavoite haastaa suunnittelemaan työpaikkojen toimintaa uudelleen. Työpaikoilla pitää vähentää energian käyttöä, materiaalihukkaa ja tehostaa kierrätystä. Tutkimus- ja tuotekehitysmäärärahoilla tulee luoda nykyistä ympäristöystävällisempiä tuotantoprosesseja ja palveluja.

SAK:lle, Akavalle ja STTK:lle on myös tärkeää, että ilmastosopimus turvaa kansalaisjärjestöjen ja palkansaajien aseman sekä tunnustaa laajasti ihmisoikeudet.