Ely-keskusten henkilöstöjärjestöt JUKO, JHL ja Pardia ovat pettyneitä, että irtisanottavien kokonaismäärä on ely-keskuksissa korkea huolimatta yt-neuvotteluissa löydetyistä säästöistä ja tukipakettien runsaasta käytöstä. Irtisanottavien kokonaismäärä on 89 henkilöä.
Irtisanomisten taustalla on lähes kahdeksan kuukautta kestänyt neuvotteluprosessi, johon liittyvät mittavat ohjaavien ministeriöiden sekä Liikenneviraston johdolla toteutetut organisaatiomuutokset.
Organisaatiomuutokset toteutettiin kiireellä ja huonosti henkilöstöä kuullen. Keskeisenä ongelmana on ollut ohjaavien tahojen erilainen valmius toteuttaa yt-prosessia lain mukaisesti. Tämän seurauksena eri vastuualueiden henkilöstö on joutunut eriarvoiseen asemaan keskenään. Pääluottamusmiehet ovat koko prosessin ajan joutuneet huomauttamaan työnantajaa yt-lain toteutumattomuudesta.
Alkuvuonna osapuolet kirjasivat yt-neuvottelujen välitilinpäätökseen huomattavia säästöjä ostopalveluista, toimitilakustannuksista ja matkakustannuksesta. Irtisanomistarpeeksi TEM ilmoitti 160 henkilöä.
Kevään aikana on yli 130 henkilöä irtisanoutunut tai siirtynyt toisen työnantajan palvelukseen tukitoimien avulla. Eläkepoistuma ja korvaavat rekrytoinnit huomioon ottaen vähenevät ely-keskusten henkilöstöresurssit kehyskaudella 2015–2018 yhteensä 726 henkilötyövuotta.
Järjestöjen mielestä irtisanomiset ovat sopeuttamiseen nähden ylimitoitettuja. Järjestöjen lomautusvaihtoehdolla olisi saatu aikaa organisaatiomuutosten hallittuun toteuttamiseen ja varmistettu ely-keskusten keskeisten palveluiden tuottaminen.
Henkilöstöjärjestöt eivät voi yhtyä työnantajan toiveeseen lomarahavapaiden runsaasta vaihtamisesta. Henkilöstön vähentämisen ja henkilöstöetuuksien kaventamisen myötä järjestöt katsovat, että henkilöstön selkänahasta on revitty riittävästi kestävyysvajeen paikkaamiseen.
Järjestöt tukevat irtisanottavia ja töihin jääviä luottamusmiesverkostojensa kautta.