Insinööri-lehti

FIBS käynnisti ihmisoikeuksiin keskittyvän koulutuksen

Elisa, Kesko, Konecranes, Metsä Group, Neste Oil, Outotec, Paulig, Rovio, UPM ja Valmet ovat mukana Yritysvastuuverkosto FIBSin ensimmäisessä yritysten ihmisoikeuskäytäntöihin keskittyvässä koulutusohjelmassa.

Koulutus on suunnattu yrityksille, jotka haluavat syventää ymmärrystään ja osaamistaan liiketoiminnan moninaisista ihmisoikeusvaikutuksista sekä löytää eväitä YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden kunnioittamisvelvoitteiden toteutukseen. Koulutukseen otettiin mukaan enintään 10 FIBSin jäsenyritystä.

Loka-joulukuussa järjestettävien neljän koulutuspäivän aikana käydään läpi mm. miten yritykset voivat välttää ihmisoikeusriskien toteutumisen, miten vastuu ihmisoikeuksista voidaan ulottaa koko toimitusketjuun sekä millaisia ihmisoikeuksiin liittyviä seurantajärjestelmiä ja valitusmekanismeja on olemassa. Osallistujat saavat myös opastusta ihmisoikeuksien vaikutus- ja riskiarviointien ja ihmisoikeusstrategian laatimiseksi sekä ideoita ja käytännön työkaluja ihmisoikeusteemojen sisäiseen ja ulkoiseen viestintään.

Ohjelman sisällön suunnittelusta vastaava, FIBSin ohjelmien ja jäsenpalveluiden päällikkö Ulla Roiha kirjoittaa tuoreessa blogissaan, että yritysten ihmisoikeuskäytännöissä ollaan siirtymässä uuteen know and show–aikakauteen: enää ei riitä, että yritykset kertovat kunnioittavansa ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan, vaan niiden tulee sekä tunnistaa toimintansa ihmisoikeusvaikutukset että osoittaa, että ne pyrkivät ehkäisemään erityisesti negatiivisia vaikutuksia.