Insinööri-lehti

Etelä-Suomi pitää kärkisijaa työmatkatapaturmissa

Etelä-Suomessa sattuu suhteessa enemmän työmatkatapaturmia kuin muualla maassa. Alueella 26 prosenttia työtapaturmista tapahtuu matkalla kotoa töihin tai töistä kotiin, kun koko Suomen tasolla työmatkatapaturmien osuus on 17 prosenttia kaikista työtapaturmista.

Itä-Suomessa työmatkatapaturmia sattuu suhteellisesti vähiten. Siellä työmatkatapaturmien osuus on 15 prosenttia kaikista työtapaturmista. Länsi-Suomessa työmatkatapaturmien osuus on 19 prosenttia ja Pohjois-Suomessa 17 prosenttia.

Suomessa sattuu vuosittain noin 20 000 työmatkatapaturmaa. Erityisen paljon työmatkatapaturmia suhteessa muihin työtapaturmiin aiheutuu toimistotyöntekijöille.

Neljä viidestä työmatkalla loukkaantuneista on jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Vaikeimmat tapaturmat aiheutuvat kuitenkin moottoripyöräilijöille.

Työmatkavahingot painottuvat yleensä talvikaudelle, mutta turvallisuuden huomiointi on tärkeää myös kesäisin, kun suomalaiset kulkevat töihin useammin jalan tai polkupyörällä. Polkupyörä ja suojavarusteet kannattaa laittaa kuntoon ennen kuin alkaa taittaa työmatkat fillarin selässä.

– Myös työnantaja voi vaikuttaa työmatkatapaturmien määrään huolehtimalla esimerkiksi työpaikan pihan turvallisuudesta ja korostamalla turvallisen liikkumisen merkitystä. Myös joustava työaika ja etätyömahdollisuus voivat vähentää työmatkatapaturmia. Liian usein ajatellaan, että työmatkatapaturmien todennäköisyyteen ei voi vaikuttaa, riskienhallintajohtaja Kari Häkkinen Ifistä kertoo.

Suomessa työnantajilla on lakisääteinen velvollisuus vakuuttaa henkilöstönsä työtapaturmien ja ammattitautien varalle. Lakisääteinen tapaturmavakuutus kattaa myös työmatkalla sattuvat tapaturmat. Työmatkalla tarkoitetaan tavanomaista matkaa kotoa töihin tai töistä kotiin.

Lähde: www.tvl.fi

Näin pienennät työmatkatapaturmien todennäköisyyttä:

1. Hidasta vähän. Kiire lisää loukkaantumisen todennäköisyyttä liikenteessä.

2. Huomioi sää. Hiljennä vauhtia sadesäällä ja varusta polkupyörä heijastimilla ja lampulla – ne helpottavat erottautumista myös kesäisin.

3. Huolla polkupyörä kesäkuntoon ja vaihda iskun saanut pyöräilykypärä uuteen.

4. Vaadi turvallisuutta myös työnantajalta. Ovatko työpaikan liikennejärjestelyt kunnossa ja panostetaanko työpaikalla työmatkojen turvallisuuteen?

5. Joustava työaika voi pienentää työmatkatapaturmien todennäköisyyttä, jos työntekijät voivat ajoittaa työmatkat ruuhkahuippujen ulkopuolelle.

6. Etätyöskentely – kotona työskennellessä ei ole työmatkaa.