Insinööri-lehti

Bruttokansantuote kasvoi 2,8 prosenttia viime vuonna

Suomen bruttokansantuotteen volyymi kasvoi 2,8 prosenttia vuonna 2017 Tilastokeskuksen tarkistettujen ennakkotietojen mukaan. Bruttokansantuote oli 224 miljardia euroa.

Eniten kasvua oli kaivostoiminnassa, energiahuollossa, hallinto- ja tukipalveluissa, majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä rakentamisessa. Isoista toimialoista arvonlisäys väheni hiukan terveys- ja sosiaalipalveluissa, julkisessa hallinnossa sekä koulutuksessa.

Arvonlisäyksen volyymi kasvoi eniten liike-elämän palveluissa, energia- ja vesihuollossa, tehdasteollisuudessa sekä teknisessä toiminnassa. Myös majoitus- ja ravitsemistoiminnan, liikenteen, rakentamisen, rahoitus- ja vakuutustoiminnan volyymin kasvu oli vahvaa. Arvonlisäyksen volyymi supistui terveys- ja sosiaalipalveluissa.

Kansantalouden kysyntää lisäsivät erityisesti investoinnit, joiden volyymi kasvoi 4,0 prosenttia. Kotitalouksien kulutusmenojen volyymi kasvoi 1,4 prosenttia, sen sijaan julkisten kulutusmenojen volyymi pieneni 0,5 prosenttia.

Yksityiset investoinnit kasvoivat 4,6 prosenttia ja julkiset investoinnit 1,8 prosenttia. Erityisesti rakennusinvestoinnit sekä kone- ja laiteinvestoinnit kasvoivat. Sen sijaan investoinnit tutkimukseen ja kehittämiseen sekä tietokoneohjelmistoihin vähenivät hieman.

Viennin volyymi kasvoi 7,5 prosenttia vuonna 2017 ja tuonnin volyymi 3,5 prosenttia. Vaikka palveluiden vienti lisääntyi selvästi enemmän kuin tuonti, palveluiden vienti oli vielä noin miljardi euroa pienempi kuin tuonti. Vaihtotase kääntyi ylijäämäiseksi.

Nettokansantulo kasvoi viime vuonna reaalisesti 2,9 prosenttia. Vaihtosuhde eli vienti- ja tuontihintojen suhde heikkeni hieman. Tuontihinnat nousivat enemmän kuin vientihinnat.

Yritysten varsinaisen toiminnan voittoja kuvaava toimintaylijäämä kasvoi 11 prosenttia edellisestä vuodesta.

Julkisen talouden kokoa kuvaava julkisyhteisöjen osuus bruttoarvonlisäyksestä oli 18,5 prosenttia vuonna 2017, kun se edellisenä vuonna oli 19,5 prosenttia.

Kotitalouksien käytettävissä oleva tulo kasvoi reaalisesti 0,8 prosenttia. Kotitalouksien saama palkkatulo kasvoi 2,2 prosenttia ja sosiaalietuudet 0,9 prosenttia. Palkkatulot kasvoivat työllisyyden nousun takia.

Klo 14:40 päivitetty Tilastokeskuksen korjaama luku