Insinööri-lehti

Aktiivimallin kakkosversio motivoi pakolla

Maan hallituksen esittämä aktiivimallin kakkosversio tekee työnhakemisesta pakollista. Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa ihmettelee hallituksen käsitystä työttömistä.

– Voidaanko ihmisiä todella motivoida pakolla? Jos työttömälle on tarjolla työpaikkoja ja hän ei hae niihin, niin ongelma tuskin ratkeaa hakemaan pakottamalla, Oksa päivittelee.

Esitys muuttaa työttömyysturvan seuraamusjärjestelmää niin, että työttömyysetuuden saaminen edellyttää omatoimista työnhakua. Työttömän tulee tämänhetkisten tietojen mukaan lähettää neljä hakemusta kuukaudessa, jottei hän joudu karenssiin.

– Minulle on vieras tällainen ihmiskuva, jossa nähdään ihmiset laiskoina ja ajatellaan, että pakolla asia saadaan toimimaan. Uskon edelleen, että ehdoton enemmistö työtä vailla olevista ihmisistä tekee kaikkensa työllistyäkseen. Heitä ei auta yhtään, että pakotetaan määrällisesti hakemaan tiettyä määrää työpaikkoja, Oksa arvostelee.

Hallitus lähettää esitysluonnoksen lausuntokierrokselle kesäkuun 2018 lopussa. Tämän jälkeen saatu palaute käydään läpi ja arvioidaan mahdolliset muutostarpeet. Tavoitteena on antaa hallituksen esitys eduskunnalle syysistuntokaudella 2018.

– Pitäisin parempana, että hallitus keskittyisi miettimään, miten valtiovalta voi kannustaa yrityksiä kasvattamaan investointejaan ja luomaan sitä kautta lisää työtä, Oksa ehdottaa.