Insinööri-lehti koulutus

Akava vaatii kaikille toisen asteen tutkintoa

Seuraavaan hallitusohjelmaan tarvitaan Akavan mukaan työllisyyden ja koulutusasteen nostaminen.

Työllisyysaste pitää keskusjärjestön mielestä nostaa yli 75 prosenttiin. Se edellyttää panoksia koulutusasteen nostamiseen sekä pelkän perusasteen koulutuksen varassa olevien työllisyyden kohentamiseen.

Korkeakoulutettujen työllisyysaste on 84,5 prosenttia. Perusasteen koulutuksen varassa olevien työllisyysaste on ainoastaan 43 prosenttia.

– Liian iso määrä nuoria jää nykyisin ilman toisen asteen tutkintoa. Emme voi saavuttaa yli 75 prosentin työllisyysastetta, ellei perusasteen koulutuksen varassa olevien työllisyyttä saada nostettua, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Korkeakoulutettujen työttömien määrä väheni viime vuoden aikana 5 400 henkilöllä, kertoo Akava Worksin selvitys. Vähennys oli niukempaa kuin edellisvuonna. Korkeakoulutettuja työttömiä oli joulukuun 2018 lopun tilastojen mukaan noin 36 000.

Akavalla on hallitusohjelmaan myös muita tavoitteita. Työelämässä on vahvistettava henkilöstöedustusta, ja perhevapaauudistus on uudistettava tasa-arvoisella tavalla. Tarpeettomat kilpailukiellot on saatava pois työsopimuksista, jotta työelämän liikkuvuus paranisi.

Kuva: Jan-Erik Kaiser /Mostphotos