Insinööri-lehti

Akava tyrmää työsuhdeturvan heikennyksen

Akava vaatii maan hallitusta lopettamaan työsopimuslain muutosesityksen valmistelun, koska se uhkaa heikentää työsuhdeturvaa alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä.

Yritysten kasvua ei Akavan mielestä pidä rajoittaa rajaamalla sääntelyä työntekijöiden määrän mukaan.

Kehysriihessä päätettiin valmistella irtisanomisperusteiden muutosta työsopimuslaissa. Tarkoituksena on keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä, jotta niillä olisi matalampi kynnys työllistää uusia työntekijä. Lainsäädännön arviointineuvosto on päättänyt ottaa pienten työpaikkojen työsuhdeturvaa heikentävän lakiehdotuksen käsittelyyn.

Akava haluaa pysäyttää valmistelun, koska sen vaikutukset työllisyyteen jäävät arviolta vähäisiksi. Esitys lisää rekrytointeja ja irtisanomisia, mutta vaikutukset työllisyysasteeseen jäävät lähes olemattomiksi.

Epävarmuus alle 20 henkeä työllistävillä työpaikoilla kasvaa, jos esitys toteutuu. Tilanne on kohtuuton työntekijöille, joiden keinot puolustautua laittomia irtisanomisia ja tätä kautta esimerkiksi 90 päivän karenssia vastaan heikkenevät.

– Työllisyysasteen nostaminen on tärkeä yhteinen tavoite, mutta sitä ei pidä käyttää keppihevosena, jolla luodaan epävarmuutta, sanoo työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko.