Insinööri-lehti

400 insinööriä ryhtyi kevytyrittäjäksi

Yhä useampi insinööri ryhtyy kevytyrittäjäksi, ja moni kevytyrittäjä perustaa varsinaisen yrityksen.

Niin sanottu kevytyrittäjyys eli yrittäminen ilman yritystä laskutuspalvelun kautta kasvaa Suomessa, kertoo laskutuspalvelu Ukko. Palvelun asiakkaana on yhteensä 1 439 erilaisilla insinöörinimekkeillä laskuttanutta kevytyrittäjää. Viime vuonna palveluun rekisteröityi nelisensataa insinööriä tai tietoalan toimihenkilöä. Luvuissa ei ole eritelty insinöörejä ja diplomi-insinöörejä.

Insinööri-lehti kirjoitti kevytyrittäjäksi ryhtyneestä kehitysinsinööri Oskar Smedsistä vuosi sitten. Silloin Ukon käyttäjinä oli insinöörin tittelillä vain 187 käyttäjää, joskin tulos oli laskettu eri tavalla kuin Ukon tänään Insinööri-lehdelle ilmoittama luku.

Varsinaisiksi yrittäjäksi ryhtyneitä ja Ukkoa käyttäviä insinöörejä oli viime vuonna arviolta 31. Yhteensä Ukon käyttäjät perustivat viime vuonna 860 yritystä.

Ukon toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori arvioi, että yritysten perustamistahti Suomessa on Ukon lukuihin verrattuna noin kaksinkertainen, jos lasketaan yhteensä kaikki laskutuspalvelut. Ukolla on yhteensä 45 000 käyttäjää. Toinen tunnettu laskutuspalvelu on Eezy.

Yrittämiseen saa tukea myös ammattiliiton jäsenenä. Insinööriliitto liittyi vuoden alusta alkaen Akateemiset yrittäjät AKY:n jäseneksi, minkä ansiosta insinööreille on tarjolla yrittäjyyteen liittyviä palveluita.