Tekoäly löytää tiensä yhä useampaan käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi VTT aloittaa tutkimushankkeen, jossa se kehittää tehokasta konenäköä lentäviin itseohjautuviin droneihin. Konenäön esikuvana ja vertailukohtana on ihmisen silmän ja hermoston toiminta, jota koneen on tarkoitus jäljitellä.
Raamatussa Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Näyttää siltä, että ihminen on vastaavasti luomassa tekoälyä omaksi kuvakseen. Ihminen on pyhässä kirjassa ja ilmeisesti jopa maallistuneelle tutkijalle liki täydellinen olento.
Ihminen ei ole kuitenkaan täydellinen. Vajavaisilla kyvyillään ihminen sopii huonosti esikuvaksi tarkoituksiin, joissa tarkoitus on tuottaa virheettömiä tuloksia.
Saamme sujuvan kyydin, jos selviämme hengissä.
Aivojen kyky käsitellä tietoa ja ymmärtää konteksteja on moneen sovellukseen verrattuna toki ilmiömäinen. Monet tutkijat pitävät tästä osoituksena, että ihminen kykenee ajamaan autoa, mikä ei tekoälyltä onnistu sujuvasti ja luotettavasti vieläkään.
Minulla on tästä omakohtaista kokemusta. Olen istunut useiden itseohjautuvien autojen kyydissä. Ne ovat tarjonneet parhaimmillaan hidasta ja nykivää kyytiä. Toisinaan ne ovat jämähtäneet sijoilleen, ja suljettujen ovien takaa olen katsellut jalankulkijoiden viilettävän ohi.
Tekoäly ei toki suoriudu nykytasolla ihmistä paremmin monessakaan tarkoituksessa. Maalin tulee silti olla kauempana kuin mihin yksikään yksilö tai jokin ideaali-ihminen kykenisi. Puhtaalta pöydältä voidaan asettaa ihmistä korkeammat standardit.
Robottiautojen töksähtelevä kyyti johtuu suurelta osin siitä, että niiden ei anneta aiheuttaa kenellekään vahinkoa. Jos automaattiohjaus johtaa kuolemaan, kehittäjille lankeaa suorien seuraamuksien lisäksi epäluottamus, joka tekee kehitystyön jatkamisesta todennäköisesti mahdotonta.
Toista on ihmisten kanssa. Suomessa kuolee liikenteessä 200 henkeä vuosittain. Se on meistä täysin hyväksyttävää. Saammehan sujuvan kyydin, jos selviämme hengissä.
Kymmenessä vuodessa tapahtuu varmasti paljon, ja tekoäly toimii luotettavasti monessa tehtävässä, jonka ihminen on ennen hoitanut.
Odotan, että 2030-luvulla kehitetään ihmisiä. Silloin tavoitteena on tehdä ihmisestä yhtä hyvä kuin tekoälystä.
Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja