Insinööri-lehti

Suomi lämpiää naapurin haloilla

Moni saattaa muistaa tarinan miehestä, joka ei syksyllä jaksanut hakata tarpeeksi halkoja varastoon. Karkeasti ottaen juttu meni niin, että myöhemmin miestä palelsi, kun ei ollut, millä lämmittää.

Naapuri taas oli ollut ahkerana ja tällä oli halkoja. Naapuri oli ystävällinen ja lainasi halkoja. Mutta talvi vain kiristi otettaan ja lopulta ei naapurilla ollut halkoja, mitä lainata. Tuli miehelle ja tämän perheelle kylmä.

Tuntuu osalle tulevan edelleen yllätyksenä, että Suomessa on talvi. Ei mennä nyt autoiluun ja sen sisältämiin yllätystekijöihin. Mennään siihen, että talvella kuluu enemmän energiaa. Kun on kylmä, pitää lämmittää. Energiaa kuluu toki moneen muuhunkin tärkeään asiaan; teollisuuteen, tuotantoon, liikkumiseen ja niin edelleen.

Muutama ydinvoimala alkuun ja mittavasti uusiutuvaa.

Oleellista on, että Suomi on se, joka lämmittää naapurin haloilla. Tätä kirjoitettaessa Suomeen tuodaan 1,6 gigawattia tunnissa energiaa ulkomailta. Jos naapurimme eivät tuottaisi enemmän energiaa kuin kuluttavat, niin Suomessa tulisi kylmä niin kuin kävi tarinan miehelle.

On selvää, että on asioita, joita Suomessa ei kannatta tuottaa ja niitä pitää tuoda ulkomailta. Esimerkiksi banaani kasvaa kotimaisilla pelloilla perin kehnosti. Ei kuitenkaan ole mitään tuotantoon liittyvää syytä, miksi Suomi ei tuottaisi enemmän energiaa. Meillä on siihen jopa hyviä edellytyksiä.

Energia voisi myös olla Suomelle vientituote. Kansantalouteemme voisi tulla merkittäviä lisätuloja siitä, että alkaisimme tuonnin sijasta viedä energiaa. Samalla tukisimme talouden kilpailukykyä pitämällä energian hinnan kohtuullisena. Työllisyyskin parantuisi. Myös yksittäiset ihmiset hyötyisivät ostovoiman osalta samasta asiasta. Ostovoiman tukeminenkin näkyy työllisyydessä.

Suomessa on edellytyksiä ja muun muassa hyvää insinööriosaamista energiantuotannossa. Hyödynnetään se laajamittaisesti. Poistetaan päätöksenteon esteet ja rakennetaan laajamittaisesti lisää perusvoimaa, muutama ydinvoimala nyt alkuun ja siihen päälle mittava uusiutuvien rakentaminen.

Asia ei ole uusi. Mutta nyt siihen olisi aika tarttua. Vaaditaan päätöksentekijöiltä laajamittainen ohjelma, jossa Suomi muuttaa itsensä energian vientimaaksi. On aika lopettaa naapurin haloilla lämmittäminen.

Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja

Klo 15.11 korjattu: megawattia -> gigawattia